Domnule Valeriu Stoica, dvs. sinteti perceput ca promotor al stilului pragmatic in politica. Pina unde credeti ca poate sa mearga acest pragmatism in raport cu doctrina liberala?
In ultimii patru ani, de cind sint prim-videpresedinte, Partidul National Liberal a adoptat mai multe documente cu caracter doctrinar si programatic.
Principiile doctrinei liberale, Manifestul economic liberal, Programul de modernizare a agriculturii, Programul de guvernare. Noi sintem singurul partid din Romania care s-a legitimat prin actiunea sa politica in ultimii ani ca reprezentant al valorilor si principiilor liberale.
Numai ca liberalismul nu este o doctrina inchisa, nu este o religie, nu este nici macar o ideologie.
Exista tendinta, care se manifesta la unii liberali, de a transforma liberalismul intr-un fel de religie. Nimeni nu poate fi pazitorul credintei liberale.
Cred ca diversitatea este cistigul extraordinar al doctrinei liberale. Exista diferite nuante de liberalism: exista liberali radicali, sau care isi spun radicali, iar eu le respect optiunile, exista liberali moderati, ale caror opinii le respect in egala masura, exista liberali civici.
Se stie ca, de-a lungul timpului, PNL a reusit unificarea tuturor liberalilor prin toleranta si spirit de deschidere. Cred ca viitorul presedinte al PNL trebuie sa aiba intelepciunea de a tine laolalta aceste moduri de gindire si pe exponentii lor. Ca urmare, pragmatismul de care vorbiti dumneavoastra priveste actiunea politica, si nu doctrina.
E adevarat insa ca intre principiile liberale, programele noastre si actiunea politica trebuie sa existe o concordanta. Se confunda uneori strategia si tactica politica, in mod regretabil, cu doctrina. Acestea sint mijloace de a aplica, in cimpul realitatilor de azi ale Romaniei, in contextul economic si politic, principiile liberale.
Noi vom reusi ca liberali sa crestem aderenta noastra electorala in masura in care vom transforma mediul romanesc intr-unul liberal. Strategia si tactica acestei transformari presupun, intr-adevar, pragmatism. Nu abandonarea principiilor liberale.
Considerati ca acest congres va fi hotaritor pentru definirea rolului PNL pe scena politica in urmatorii ani, sau va fi doar un prilej de a schimba conducerea, urmind ca celelalte lucruri sa se clarifice pe parcurs?
Constat ca in aceasta privinta exista practic un acord intre toti cei trei candidati la presedintia partidului. Toti avem acelasi obiectiv si, pina acum, nu exista nici o neconcordanta din acest punct de vedere.
Toti credem cu tarie ca Partidul National Liberal trebuie sa devina in acesti patru ani alternativa de dreapta a actualei puteri de stinga. Avem o baza solida de pe care ne putem asuma acest obiectiv. In ultimii patru ani am atins alte trei obiective, care pareau greu de realizat in urma cu ceva vreme.
Mai intii unificarea liberala, care a presupus o abilitate deosebita in negociere si o mare intelepciune pentru a aduce in PNL pe toti cei care, desi sint liberali, au un mod de gindire si actiune diferit. In al doilea rind, noi am cistigat in acesti patru ani o identitate proprie inconfundabila. In 1996 se spunea ca sintem un partid la remorca PNTCD.
Astazi oamenii nici nu mai amintesc de o asemenea formula. In al treilea rind, in anul 2000 – un an foarte dificil, plin de capcane, fierbinte chiar – am reusit ca si la alegerile locale si la cele parlamentare sa obtinem rezultate care ne situeaza intre cele mai puternice partide din Romania.
Evident ca putem sa spunem ca aceste rezultate sint modeste. Dar daca ne gindim la ceea ce eram acum patru ani, aceste rezultate reprezinta atingerea unui obiectiv de etapa.
Abia acum, pe aceasta baza, uniti, cu identitate clara, cu reprezentare modesta dar semnificativa in parlament si in structurile puterii locale, ne putem asuma obiectivul mult mai ambitios de a deveni alternativa la actuala guvernare. Nu putem sa ne propunem insa cistigarea alegerilor din 2004 fara sa vedem care este electoratul romanesc de astazi.
Din acest punct de vedere, vom constata ca electoratul liberal, oricit de optimisti am fi in acest moment, nu reprezinta mai mult de 10-15 la suta. Oricit de optimisti am fi de asemenea, economia Romaniei nu se va dezvolta in urmatoarea perioada de o asemenea maniera incit sa permita dezvoltarea semnificativa a clasei de mijloc, ca sa putem obtine 50 la suta din sufragiile electoratului.
Chiar vroiam sa va intreb, cum credeti ca puteti obtine aceasta baza electorala mult mai solida, in conditiile unui electorat preponderent de stinga?
Asta este marea provocare, si de-asta va spun ca principala actiune politica in urmatorii patru ani este cistigarea si remodelarea electoratului. Ce inseamna asta? In primul rind trebuie sa ne fidelizam electoratul de centru-dreapta si speranta este ca in patru ani acest electorat sa atinga o cota de aproape 20 la suta.
Numai ca alegerile nu se cistiga nici cu 20 la suta nici cu douazeci si ceva la suta. Marea noastra arta politica pe care ar trebui s-o stapinim in urmatoarea perioada este aceea de a alia acestui grup social liberal – care nu se teme de schimbare, de transformare si de competitie, format din intreprinzatori, din oameni tineri, din oameni care inteleg importanta proprietatii private, a initiativei – alte grupuri sociale care sa vada ca interesele lor nu pot fi realizate decit prin liberalism.
In al doilea rind, noi trebuie sa concentram in Partidul National Liberal personalitatile care au o gindire liberala si vocatie politica. Ma refer in special la personalitati care pina acum nu s-au implicat in politica, dar care au resurse intelectuale, profesionale, pentru a se afirma in acest domeniu.
Ma refer si la oamenii tineri, pentru ca in urmatorii patru ani principala resursa pentru reconstructia partidului trebuie sa fie tinerii. Daca vom face asta, avem sansa unui succes electoral peste patru ani. In plus fata de aceste doua directii, mai avem nevoie de modernizarea si consolidarea structurilor partidului. N-am negat niciodata, ba chiar am afirmat cu tarie, ca in PNL avem nevoie de competitie, de libertate de exprimare, de autonomia fiecarei structuri a partidului.
Oponentii dvs. din partid sint de parere ca noua forma a statutului confera puteri discretionare presedintelui si ca autonomia si posibilitatile de exprimare a filialelor din teritoriu sint suprimate…
Adversarii mei din partid lanseaza aceste afirmatii fara sa fi citit proiectul de statut. Delegatia permanenta a validat un proiect de statut care nu justifica in nici un fel aceste afirmatii. El este construit pe patru mari principii. Primul – functionarea democratica a partidului, la nivel local, judetean si national.
Altfel spus, structurile de conducere ale partidului sint alese in mod democratic, pe baza unor proceduri transparente, echitabile. In al doilea rind, odata alese, aceste structuri vor avea un mandat ferm, cu obiective precise, cu proiecte clare pentru realizarea programului si strategiei partidului. E nevoie sa r
onstruim un alt tip de autoritate in Romania, pe baze democratice. Nu exista nici o incompatibilitate intre functionarea democratica a partidului si autoritatea structurilor de conducere. Nu putem sa ducem la indeplinire proiecte daca nu avem aceasta forta. In al treilea rind avem nevoie de eficienta.
Nu trebuie sa se mai repete ce s-a intimplat anul trecut in vara si toamna, cind am pierdut trei luni pentru a lua o decizie de organizare a alegerilor parlamentare. Am pierdut trei luni, in care ne-am fi putut organiza foarte bine campania electorala, pentru a decide cum participam la alegeri. In fine, in al patrulea rind este nevoie de performanta politica. Toate aceste principii sint perfect compatibile cu principiile pe care le enunta domnul Tariceanu.
Asadar, nu exista o diferenta de viziune intre noi nici in ce priveste strategia politica a partidului, nici in ce priveste conducerea partidului. Aici mai trebuie adaugat un lucru. Avem din fericire sansa ca domnul Theodor Stolojan sa-si asume candidatura la functia de presedinte al Consiliului National.
In ultimii 11 ani noi nu am avut din pacate o structura puternica in masura sa elaboreze programe si strategii economice credibile. Acum, credem ca putem acoperi aceasta lacuna. Nu trebuie sa uitam ca batalia politica inseamna in primul rind solutii economice. Aici este si din punct de vedere electoral miza partidului nostru in perioada urmatoare.
Noi trebuie sa convingem cetatenii ca avem solutiile economice pentru dezvoltarea proprietatii private, pentru crearea de noi locuri de munca, pentru reducerea inflatiei, pentru reducerea somajului. Aceste probleme nu sint social-democrate, asa cum spun unii. Aceste sint problemele Romaniei de azi. Un partid politic isi arata capacitatea de a gestiona tara rezolvind aceste probleme. Noi de deosebim de ceilalti tocmai prin solutiile liberale pe care le avem pentru aceste probleme.
Va mai fi Theodor Stolojan candidatul PNL la prezidentialele din 2004?
Cum bine stiti, noi am propus modificarea Constitutiei pentru a avea in Romania o republica parlamentara cu un presednte ales de Parlament. Constat deocamdata ca PDSR are mari rezerve fata de aceasta propunere.
Daca aceasta solutie nu se va putea materializa, domnul Stolojan ramine cel mai credibil candidat al nostru pentru functia prezidentiala. Evident insa ca aceasta chestiune trebuie sa si-o asume si domnia sa.
Cum credeti ca ar trebui sa actioneze PNL in perspectiva alegerilor din 2004, sa caute sa se intareasca si sa se prezinte in fata electoratului cu forte proprii, sau sa incerce sa coaguleze o coalitie de centru-dreapta?
Dupa 11 ani de la caderea comunismului, trebuie sa afirmam clar ca vremea coalitiilor formate din sapte, opt, zece, cincisprezece partide a trecut.
Aceste coalitii au fost necesare intr-o perioada cind, neexistind un partid puternic de dreapta, era singura solutie pentru a te opune stingii. S-a vazut insa ca la guvernare eficienta coalitiilor este foarte scazuta.
Increderea populatiei in coalitii s-a diminuat semnificativ. Daca noi vrem sa revenim la putere, trebuie sa revenim cu un partid de dreapta puternic.
Nu cred ca va fi posibil ca in 2004 sa cistigam majoritatea cu un asemenea partid.
Dar trebuie sa cistigam suficient de mult incit, impreuna cu un partid sau doua mai mici, sa putem forma majoritatea. Important este insa ca in centrul coalitiei sa fie un puternic partid, care sa-si impuna punctul de vedere si sa dea directia acelei guvernari.
Credeti ca veti putea atinge acest ambitios obiectiv facind o opozitie “de catifea”?
Aceasta este o tema inventata. Daca analizati activitatea noastra parlamentara, interventiile noastre publice din ultimele doua luni, veti constata ca am fost cel mai critic partid la adresa PDSR.
Daca e sa ne referim la pozitia noastra cu ocazia investirii guvernului, noi am avertizat ca votam guvernul, dar nu acordam un cec in alb, si am aratat care sint slabiciunile acestiu guvern si ale programului sau.
Am fost singurul partid care am aratat ca nu vom vota ordonantele de urgenta prin care se modifica structura administratiei publice locale si centrale numai pentru a se face epurare pe criterii politice.
Daca aveti in vedere reactiile noastre categorice fata de tendintele manifestate in special la nivel local de racolare a primarilor si consilierilor de alte culori politice de catre PDSR, daca va ginditi la pozitia noastra fata de numirea unor persoane in functii de conducere in sfera serviciilor secrete, atunci veti trage concluzia, pe fapte si nu pe vorbe, ca sintem partidul care face opozitia cea mai dura impotriva PDSR. Se confunda insa opozitia pe care o facem zi de zi, si care poate fi inventariata, cuprotocolul bilateral semnat intre PNL si PDSR.
Si se mai confunda acest protocol bilateral cu memorandumul de intelegere care a fost trimis initial de PDSR tuturor partidelor si partenerilor sociali, memorandum pe care noi nu l-am semnat.
Delegatia Permanenta din decembrie a adoptat insa strategia noastra postelectorala. S-a stabilit cu claritate ca trebuie sa fim un partid de opozitie. Iar eu afirm cu tarie ca pina la urmatoarele alegeri parlamentare PNL va ramine un partid de opozitie.
Credeti ca imaginea publica pe care o aveti este potrivita pentru viitorul presedinte al PNL? Are partidul de cistigat sau de pierdut din acest punct de vedere, in cazul in care veti fi ales?
Cota mea de incredere nu este mai scazuta decit cea a Partidului National Liberal. Iar sondajele de opinie au aratat ca atunci cind este vorba de personalitatile cu care se identifica PNL in momentul de fata, am cota cea mai ridicata.
In ce priveste cota mea electorala ca atare, ea este cit este pentru ca timp de patru ani am fost cel care s-a batut tot timpul pentru partid si cind esti in prima linie a frontului si lupti cu toti adversarii, ceea ce presupune si primirea de lovituri, este normal sa te confrunti cu o pierdere de imagine.
Eu sint un om rational si ma autoevaluez foarte bine. Este motivul pentru care, de exemplu, nu am avut niciodata ambitia de a candida la functia de presedinte al Romaniei, desi au fost multi care mi-au sugerat acest lucru. Este de asemenea motivul pentru care eu am cerut delegatilor la congres sa alcatuim un tandem la virful partidului.
Un om care are experienta politica si se ocupa de elaborarea si aplicarea solutiilor politice si un om care se ocupa de elaborarea programelor, strategiilor si politicilor economice, respectiv presedintele Consiliului National. Daca impreuna formam acest tandem, eu si domnul Stolojan, avem sansa sa reunim in aceeasi echipa si avantajele experientei politice si avantajele experientei economice si avantajele de imagine.