• Despre mine
  • Site map
  • Căutări rapide
  • Contact

  • Home
  • Politică
  • Economie
  • Travel
  • Filme
  • Gourmet
  • Miscellaneous


‘Un partid politic nu este un monument istoric’

0
03 May 2005
interviu Mircea Geoana
by Radu Preda

Candidat la primarie batut la scor de Traian Basescu, candidat pentru functia de premier care n-a mai prins guvernarea, „prostanac” sau, dupa caz, „tradator”, Mircea Geoana a avut taria de a-si urmari consecvent devenirea politica. Adept, probabil, al pasilor inainte cu stimulent dorsal, fostul ministru de externe a avut tupeul de a-l infrunta pe ayatollahul Iliescu intr-un moment cand majoritatea filialelor isi declarasera sustinerea pentru acesta. A riscat si a castigat. Este din nou pe val si are in fata doua provocari: conducerea unei echipe de „vedete” fara a se folosi de mana de fier si modernizarea mesajului politic al PSD fara a provoca pierderi in electoratul traditional al partidului. Mircea Geoana este optimist si il parafrazeaza pe Tony Blair: orice presedinte de partid trebuie sa se adapteze vremurilor.

Ati declarat, la depunerea candidaturii, ca ati intărziat acest moment pentru ca ati sperat păna in ultima clipa ca domnul Iliescu va face un gest spectaculos si se va retrage. Ce s-ar fi intămplat daca domnul Iliescu ar fi procedat in acest fel?

In primul rănd, probabil ca dv., mass-media, si romănii in general nu ar mai fi avut posibilitatea sa asiste la un eveniment atăt de palpitant cum a fost Congresul nostru. Dincolo de gluma, retragerea domnului Iliescu ar fi reprezentat un semnal important ca PSD este gata sa se innoiasca si sa raspunda la provocarile prezentului.

O retragere a domnului Iliescu ar fi deschis o cale, e adevarat mai putin spectaculoasa, dar la fel de solida, de improspatare a PSD. In ceea ce ma priveste, m-as fi consultat cu colegii si as fi luat cea mai buna decizie pentru binele partidului. Retineti insa un lucru: candidatura mea nu a fost o ambitie personala, ci rezultatul nevoii rationale de relansare a PSD.

Veti fi un presedinte „implicat”, care conduce partidul cu măna de fier, sau veti adopta varianta „democratica” si veti lua toate deciziile impreuna cu echipa?

Ultima data, presedintele „implicat” se afla la Cotroceni si, din căte stiu, el nu s-a inscris in PSD. In aceste conditii, eu voi conduce colegial, asa cum am afirmat la Congres si asa cum imi sta in fire.

Am fost intotdeauna adeptul muncii in echipa si nu ma voi schimba in aceasta privinta. In plus , avem atăt de multi oameni valorosi in conducerea centrala, incăt nu e nevoie sa conduc partidul cu măna de fier. PSD nu este PD unde, cu foarte mici exceptii, inflatia de yes-meni i-a permis lui Traian Basescu sa mature cu tot partidul. Noi suntem oameni seriosi si ne respectam intre noi.

Unii comentatori au apreciat ca victoria dv. este, de fapt, o victorie a echipei lui Adrian Nastase. Personal ati dat apa la moara adeptilor teoriei conform careia sunteti un presedinte de circumstanta, facănd o comparatie cu o echipa de ciclism. Va aflati acum in fruntea plutonului pentru ca aveti „suflu mai bun si picioare mai vănjoase”, si, respectănd contextul, Adrian Nastase va poate lua locul oricănd. A fost doar o exprimare protocolara, menita sa panseze orgoliul fostului presedinte al PSD, sau e posibila o noua rocada la vărf? Daca da, in ce conditii?

Sa le luam pe rănd, pentru ca ati pus mai multe intrebari. Victoria mea nu este nici a lui Adrian Nastase, nici a unui grup sau altul, ci este victoria celor care au crezut sincer in nevoia PSD de a-si recăstiga credibilitatea. Sigur ca am fost sprijinit de multi colegi, dar toti au facut-o pentru ca au crezut intr-o alta solutie de innoire a partidului.

Căt despre teoria aceasta cu presedintele de circumstanta, am sa va raspund cităndu-l pe Tony Blair care, atunci cănd a fost ales presedinte al laburistilor, spunea ca un partid politic nu este un monument istoric. Orice presedinte de partid si orice partid trebuie sa se adapteze vremurilor. Iar vremurile au cerut acum solutia Geoana.

Daca măine va fi nevoie de solutia Ioan Rus, Adrian Nastase sau Miron Mitrea nu e nici o problema. Important este ca partidul sa mearga inainte, iar noi sa nu ne cramponam de functii. Căt despre orgoliul lui Adrian, multi nu il cunosc cu adevarat. Adrian este un om de echipa si lupta in primul rănd pentru echipa. A dovedit-o in 2004 cănd, desi personal nu-si dorea, a acceptat propunerea partidului de a intra in cursa prezidentiala.

Credeti ca este nevoie, in relatia „centrului” cu activul de partid din teritoriu, de o alta abordare decăt cea promovata păna acum de Octav Cozmănca? Este domnul Mitrea potrivit pentru acest lucru?

Nu as spune ca Octav Cozmănca a promovat un anumit stil de relationare intre centru si teritoriu, ci a fost vorba de o tendinta inertiala, care a aparut si pe fondul participarii noastre la guvernare. Octav este unul dintre cei mai buni organizatori pe care ii are aceasta tara, iar lipsa lui de la Congresul nostru de saptamăna trecuta a fost vizibila. Căt despre Miron Mitrea, am incredere in el. Stiu ca poate face foarte multe lucruri bune in functia de secretar general.

Este un om cu autoritate, energic, un om care cunoaste bine partidul, care stie sa mobilizeze structurile si ale carui rezultate bune nu vor intărzia sa apara. In orice caz, si eu, si Miron Mitrea si ceilalti colegi suntem adeptii unui proces de descentralizare mai accentuat, care sa permita o implicare mai puternica a filialelor in deciziile partidului.

Grupul de Cluj, care v-a acordat un sprijin semnificativ la aceste alegeri, promoveaza o politica de descentralizare a deciziei politice catre filiale. Păna unde considerati ca trebuie sa mearga aceasta descentralizare? In ce masura vor mai exista candidati impusi de la centru pe listele pentru parlament?

Alegerile preliminare au fost o initiativa buna care, cu toate deficientele de aplicare, a permis relansarea partidului dupa problemele din locale. Descentralizarea propusa de colegii de la Cluj este dorita de tot partidul si ea va fi pusa treptat in aplicare. Căt despre impunerea candidatilor pe liste, va exista un proces mult mai serios de consultare cu filialele.

Pentru a rezolva problemele este suficient sa perfectionam sistemul alegerilor preliminare si, daca stabilim o cota de 10% din candidati propusi de conducerea centrala, atunci sa ne tinem de cuvănt. Oricum, sa stiti ca nu toate judetele au probleme cu candidatii veniti de la centru. Eu insumi sunt senator de Dolj si am fost primit foarte bine de conducerea judeteana, de toti membrii de partid si de locuitorii judetului.

Din declaratiile de dupa Congres am inteles ca domnului Iliescu i se cauta de zor un rost in partid. Ce se intămpla daca domnia sa nu va fi multumit?
Vom avea o discutie cu domnul Ion Iliescu si vom decide impreuna daca doreste sa joace un rol in conducerea partidului si care va fi acel rol. Orice decizie vom lua, o vom lua impreuna cu dl Iliescu.

In timpul Congresului, dna Corina Cretu a declarat in direct la Radio Mix ca, daca domnul Iliescu nu va fi ales in functia de presedinte, inseamna ca in partid nu mai exista moralitate si ca ea va pleca din PSD. Dupa ce a fost aleasa vicepresedinte, a schimbat brusc tonul. Cum veti putea juca in aceeasi echipa cu o astfel de persoana? Ce garantii aveti ca nu va „defecta” la un moment dat?

Intr-o competitie fierbinte se spun foarte multe lucruri. Corina a fost si este foarte apropiata de Ion Iliescu. Este un om a carui loialitate o stimez. Dar, in acelasi timp, ea este o persoana lucida, care a invatat de la Ion Iliescu ce inseamna intelepciunea politica. Căt despre riscul „defectarii”, imi place sa cred ca un om loial lui Ion Iliescu este un om loial PSD.

Desi adversarii directi ai PSD sunt la dreapta esichierului politic, marele pericol pentru „noul PSD” vine de la stănga. Cum veti putea rezolva simultan problema pastrarii electoratului traditional al PSD si cea a „cuceririi” alegatorilor din mediul urban? Cui se va adresa in continuare PSD si ce mesaj va transmite?

Nu as spune ca pericolul pentru PSD vine dinspre stănga. E adevarat ca populismul desantat al lui Traian Basescu poate produce pagube, dar electoratul nostru traditional stie cine este Traian Basescu, stie ce poate Partidul Democrat si nu se va lasa pacalit. Am auzit unele comentarii cu privire la posibila noastra alunecare spre centru.

Pentru a linisti pe toata lumea, vreau sa spun ca acest lucru nu se va intămpla. Vom avea in continuare un mesaj de stănga solid, dar vom deschide si alte zone de comunicare si politica publica, astfel incăt sa devenim atractivi pentru electoratul urban si pentru tineri. Deja am primit foarte foarte multe semnale din partea tinerilor care doresc sa se inscrie in PSD.

In conditiile in care nici dv., nici dl Nastase nu sunteti creditati cu abilitati in acest sens, cine vor fi purtatorii de mesaj ai PSD catre electoratul de stănga, cei multi, saraci, in vărsta?

Eu cred ca pot fi un foarte bun purtator de mesaj pentru electoratul de stănga. Va garantez multe surprize in acest sens. Oamenii aflati in nevoie voteaza cu cei care ii protejeaza, iar PSD este singurul partid care are o politica solida de protectie sociala, in acord cu valorile social-democratiei europene. Unde credeti ca se va duce electoratul de stănga?

La liberali sau la democrati, care au taiat cele mai multe programe sociale ale guvernarii PSD? La Basescu, la cel care in campania electorala spunea ca pensionarii sunt puturosi? Sa fim seriosi!

De 15 ani, PSD a avut, indiferent cum s-a numit, o problema cu presa. Daca in perioada 1997-2000 va plăngeati ca nu aveti medii de informare prietenoase in care sa va exprimati, dupa 2001 ati avut parte de reversul medaliei, iar in unele judete presa va era aservita in totalitate. Care credeti ca sunt cauzele acestei stari de fapt si ce strategie veti adopta in relatia cu mass-media?

Avem o problema in relatia cu presa si, in cea mai mare parte, este vina noastra. De aceea, unul dintre obiectivele mandatului meu de presedinte va fi imbunatatirea raporturilor cu mass-media.

Iar mijloacele prin care voi face acest lucru vor fi o mai mare deschidere, mai multa modestie din partea noastra si mai mult respect pentru munca jurnalistilor. Critica ziaristului este semnul greselii politicianului. Important e ca politicianul sa-si dea seama la timp de eroare si sa o indrepte.

Daca am face un salt in timp si dumneavoastra v-ati afla in aceasta pozitie inaintea alegerilor de anul trecut, ce anume ati schimba in strategia electorala a PSD?

Nu as schimba foarte multe lucruri pentru ca PSD a obtinut cel mai mare numar de voturi, similar celui de la alegerile din 2000. PSD a căstigat alegerile, dar a pierdut guvernarea ca urmare a esecului la limita de la prezidentiale.

Totusi, poate nu ar fi fost rau sa fim mai fermi in combaterea acuzatiilor mincinoase de fraudare a alegerilor aruncate de Traian Basescu, mai ales ca presedintele de acum al tarii nu a facut nimic, nici păna in ziua de astazi, pentru a-si dovedi intoxicarile.

Considerati ca desemnarea dv.drept candidat al PSD pentru fotoliul de primar general a fost o eroare?

A fost o eroare tactica din partea mea sa accept intrarea in cursa. In acel moment, Basescu era simbolul opozitiei, iar Bucurestiul – fieful opozitiei. Nimeni nu putea căstiga in acel moment Primaria Capitalei in fata lui Traian Basescu. Bucurestenii au o problema cu candidatii PSD, iar acest lucru este o provocare pentru noi.

In perspectiva alegerilor urmatoare, ca vor fi anticipate sau la termen, spre ce functie va simtiti mai atras, cea de premier sau cea de presedinte?

Este prematur sa vorbesc despre acest lucru. Va pot spune insa ca PSD a dat tarii cel mai bun premier de dupa 1989, si nu numai, si ca acel premier este seful guvernului din umbra al PSD.

Colectionati opere de arta, domnule Geoana?

Nu sunt colectionar. In schimb, am acasa o adevarata menajerie: un papagal, o pisica, un catel. Si, va vine sau nu sa credeti, catelul nu alearga pisica, iar pisica nu sare la papagal. Se inteleg foarte bine.

Social Share

Scrie un comentariu Cancel reply

*
*

captcha *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cele mai comentate
Ultimele comentarii
Printul Paul dezvaluie motivele care l-au determinat sa intre in cursa electorala: "In tara asta nu se fac afacer adevarat fara sa fii si politique mestecat"
17 Oct 2000
, 6 Comments
Despre inutilitatea unei legi a presei
09 Jan 2013
, 3 Comments
I-au luat lui Lance Armstrong boii de la bicicleta
24 Aug 2012
, 3 Comments
j : Lamentari, Radule, lamentari. Ati mancat mult...
21 Apr 2013
Radu Preda : Vlad, nu sunt naiv deloc. Asa si incepe textu...
21 Apr 2013
Petreanu : Nu fi naiv, Radu. Managerul respectiv nu face...
21 Apr 2013

Blogroll

  • Amar de zi
  • Bogdan Glavan
  • Dl. Ghibutiu
  • Guy Kawasaki
  • Libertarienii
  • Mark Cuban
  • Moshe Mordechai
  • Radu Tudor
  • Reporter Virtual
  • Richard Branson
  • Seth Godin
  • The Facebook blog
  • Turmbar
  • Un chinez ca tot romanu'
  • Viorel Ilisoi
  • W3 EDGE, Optimization Products for WordPress

Căutări rapide

Adrian Nastase Apple Being Julia Bruce Willis Calin Popescu Tariceanu Clive Owen criza Danone Denzel Washington Dinu Patriciu Elena Udrea Emil Boc fantoma de la opera film be cool interviu Mircea Geoana Ion Iliescu Ion Tiriac Johnny Depp john travolta Jude Law Julia Roberts Kinsey Lemony Snicket Mihai Razvan Ungureanu million dollar baby Mircea Daneliuc Mircea Geoana Miron Cozma Monica Ridzi Mugur Isarescu Natalie Portman Nissan Murano Nissan Pathfinder Omary Hayssam Petre Roman Pozitia copilului Printul Paul de Romania referendum 2012 schi sistemul nervos Star Wars Theodor Stolojan Tom Cruise Tom Hanks Traian Basescu
© 2012-2013 Radu Preda Recomandari: Stiri financiare | Curs Valutar banci | Evenimente business