• Despre mine
  • Site map
  • Căutări rapide
  • Contact

  • Home
  • Politică
  • Economie
  • Travel
  • Filme
  • Gourmet
  • Miscellaneous


Theodor Stolojan: “Daca presedintele este ales de cetateni, atunci trebuie sa avem un regim ca in SUA!”

0
15 Nov 2000
Theodor Stolojan
by Radu Preda

De cind sinteti liberal domnule Stolojan? Din ’92, cind ati nationalizat valuta, din ’96, cind l-ati sustinut public pe Ion Iliescu, sau din 2000, cind PNL v-a propus sa candidati la presedintie?

De cind am inteles ca trecerea de la fostul sistem economic socialist la sistemul economiei de piata se face prin privatizare, prin liberalizarea preturilor, a comertului, deci a pietelor, si libertatea economica de a incepe orice afacere care nu este interzisa de lege. Deci, de cind am inteles aceste lucruri, in perioada ’90-’91, am convingeri liberale.

Problema cu nationalizarea valutei, sau asa-zisa nationalizare a valutei, este falsa. De ce? Acolo, pur si simplu, a fost o dispozitie data, in special, pentru cei care detineau valuta in conturi, sa schimbe valuta la cursul zilei. Daca noi am fi stapinit inflatia, nu era nici o problema pentru ca atunci cind ar fi trebuit sa cumpere valuta ar fi cumparat-o la acelasi curs sau putin diferit.

Din pacare, inflatia a fost scapata de sub control si unii au pierdut. As vrea sa mai precizez un lucru: eu nu am luat aceasta masura de unul singur, ci a fost propunerea Bancii Nationale a Romîniei, guvernata de domnul Isarescu, desi el acum vad ca spune ca ar fi trimis trei propuneri iar la mine (n.r. – la guvern) au prezentat una singura: schimbarea obligatorie a valutei din cont in lei.

Intr-un interviu pe care ni l-ati acordat in vara, l-ati citat pe Petre Tutea care spunea ca la stinga liberalismului se afla egalitarismul, iar la dreapta liberalismului se afla haosul. Sa intelegem ca daca PNL va participa la viitoarea guvernare, inseamna ca liberalii s-au asociat cu egalitarismul sau cu haosul?

Nu. Daca PNL se asociaza la viitoarea guvernare, inseamna ca valorile liberale se vor regasi in programul de guvernare. Este o conditie, adica noi nu vom abdica de la dezvoltarea sectorului privat – care inseamna privatizare, stimularea intreprinzatorilor mici si mijlocii, inseamna un tratament corect al investitorilor straini, inseamna libertate economica si libertatea de a initia afaceri, reducerea birocratiei care sufoca investitorii straini si pe cei mici si mijlocii.

De asemenea, inseamna stabilitatea economica, a monedei nationale, a inflatiei reduse. Daca nu vom avea un acord pe aceste valori liberale, atunci PNL va ramine in opozitie pentru ca nu putem sa intram inca odata intr-o coalitie de guvernare in care sa nu ne realizam nici noi obiectivele, nici ceilalti asa cum s-a intimplat in actuala coalitie.

Cind si cum v-ati descoperit vocatia de presedinte?

Vocatia de presedinte am descoperit-o in momentul in care am constatat ca, de fapt, nu exista un candidat serios pentru presedintie, un candidat care sa cunoasca exact care sint problemele reale ale Romîniei, in momentul in care am constatat ca, de fapt, cei care se profileaza drept candidati cu anumite sanse la presedintie, domnul Ion Iliescu de exemplu, reprezinta trecutul si in nici un caz viitorul.

De asemenea, domnul Constantinescu, dupa cum cunoasteti, se declara invins si asa mai departe. Atunci am spus ca trebuie sa intru in aceasta viata politica. De asemenea, au avut aici un cuvint greu se spus aceste forte, si cetatenii si societatea civila, care au sesizat acest curs nou, respectiv aceasta simbioza intre curentul liberal si ceea ce orice societate moderna de astazi are nevoie: sisteme moderne de asigurari sociale.

In timpul negocierilor dintre PNL si ApR ati afirmat public despre Teodor Melescanu ca are abilitati de presedinte mai mari decit dvs, fapt care este deja speculat intr-un clip electoral al ApR. Va mai mentineti declaratia de atunci?

As vrea sa lamuresc sensul acelei declaratii. Evident ca, in probleme de diplomatie, domnul Melescanu are mai multa experienta ca mine. In al doilea rind, atunci eu urmaream ca PNL si ApR sa faca o fuziune pentru ca la baza ApR se afla intreprinzatori.

Am cunoscut o serie de intreprinzatori si ma gindeam ca daca eu il sprijin pe Melescanu, atunci poate aceasta fuziune se poate realiza mai bine. Intre timp insa, am constatat ca pe de o parte domnul Melescanu nu are sanse sa cistige aceasta lupta, iar pe de alta parte, problema numarului unu a Romîniei e in urmatorii patru ani cea economica.

Din acest punct de vedere eu sint mai bine privit pentru functia de presedinte. Pentru ca accentul presedintiei nu va fi in politica externa, ci in cea interna. Eu am acumulat si la Banca Mondiala cunostinte si experienta pe care nimeni nu le are in Romînia.

Mai mult, obiectivele noastre de politica externa nu pot sa se realizeze decit daca noi avem succes in politica interna. De fapt, Raportul Uniunii Europene, publicat nu de mult, a aratat acelasi lucru, ca problemele noastre sint interne si nu la UE.

Desi perceptia publicului este ca guvernarea Stolojan din 1991-1992 a fost cea mai buna, dvs ati deschis practic drumul PDSR catre putere. De ce au fost aminate alegerile atunci, astfel incit partidul lui Iliescu sa se poata organiza si sa cistige alegerile?

PDSR (FDSN) avea o pozitie dominanta, indiferent ce faceam eu in 1992. PDSR ar fi cistigat alegerile pentru ca, sa nu uitam, FSN era o formatiune care a cistigat alegerile cu un scor extraordinar de mare in ’90. Chiar si dupa scindare, cistig de cauza tot FDSN a avut, care prin Ion Iliescu, prin ceilalti oameni cunoscuti a atras masiv electoratul in ’92.

N-am aminat eu alegerile. Dimpotriva, am militat pentru a se tine alegerile pina in iunie, dar parlamentul nu a fost de acord cu alegerile in iunie. Parlamentul fiind deja dominat de FDSN. Atunci au fost unii membri ai FSN, astazi in PD, care mi-au spus ca ar fi trebuit sa-mi dau demisia.

Asa ceva nu se putea face deoarece echilibrele erau foarte fragile, si cele politice si cele economice. Si daca eu imi dadeam demisia ce se intimpla? Trebuia numit un nou prim-ministru si mergeam tot in toamna cu alegerile.

PNL propune modificarea Constitutiei in sensul diminuarii drastice a atributiilor presedintelui. Sinteti de acord cu acest punct de vedere?

Punctul meu de vedere este ca daca presedintele este ales de cetateni, atunci trebuie sa avem un regim ca in SUA. Acolo presedintele devine si seful executivului. Exista insa o traditie in Europa, o traditie care e impartasita si de cei mai multi oameni poilitici din Romînia, inclusiv de membri PNL.

“Traditia” este ca in Romînia presedintele trebuie sa aiba un rol de reprezentare a statului, si ca in acest caz nu mai este nevoie sa-l aleaga cetatenii, ci parlamentul.

Asa, de exemplu, se intimpla in Germania si Ungaria. Un regim asemanator exista si in toate tarile din Europa, unde exista monarhii. Monarhul este seful statului, dar, practic, executivul e cel care are autonomie foarte mare.

Mie mi-a clar ca sistemul de acum nu este eficient si cuprinde multe neclaritati, iar eu am fost intotdeauna pentru un sistem clar, cu responsabilitati precise. Daca populatia, in urma referendumului, va dori un presedinte cu puteri sporite, asta va fi.

Daca populatia va fi de acord cu ceea ce politicienii nostri sustin, adica o republica parlamentara, atunci acest sistem va fi sustinut si de mine. Pe mine ma intereseaza un sistem clar, precis in atributii si nu un amalgam cum este acum, in care presedinte este ales de cetateni, iar atributiile sale sint extrem de limitate in materie executiva.

Vom initia o dezbatere, in urma acesteia vom propune modificarea in parlament, iar parlamentul va hotari, iar dupa aceea va trebui sa facem un referendum asa cum prevede Constitutia. Acest lucru va functiona incepind cu 2004, in functie de ce se va hotari. Deocamdata eu candidez pentru un mandat in 2001-2004, care se desfasoara pe Constitutia actuala.

Care credeti ca ar trebui sa fie cea mai importanta insusire a presedintelui României, in situatia in care se afla acum tara: sa fie o persoana autoritara, sa fie un bun economist, sa fie un bun orator sau sa fie un expert in politica externa?

Dupa parerea mea trebuie sa fie un om obisnuit, sa gindeasca sistemic, pentru ca nici o ploblema nu este izolata in lume. Sa duca lucrurile pina la capat, sa urmareasca atingerea obiectivelor si, inainte de toate, sa fie un om a carui cinste si corectitudine sa fie in afara oricarei banuieli. Sa aiba capacitatea de a intelege ce se intimpla in Romînia, care sint cauzele problemelor si, pentru ca ne aflam in tranzitie, cred ca experienta si cunostintele mele economice ar ajuta mai mult Romînia.

Nu trebuie sa fii neaparat economist, trebuie sa poti sa intelegi ceea ce se intimpla in economia Romîniei. Iar autoritatea ti-o da puterea de a intelege problema si de a-i face si pe altii sa inteleaga problemele respective, de a cladi un consens, de a urmari cu fermitate aplicarea legilor. Acestea iti confera autoritatea si nu biciul.

In turneele electorale nu le-ati facut prea multe promisiuni oamenilor. I-ati asigurat in schimb ca veti fi alaturi de ei in permanenta si ca veti tine cont de problemele lor. Odata ajuns la Cotroceni, cum veti realiza, concret, acest contact permanent?

Voi tine contactul permanent cu oamenii deoarece consider prioritare problemele interne ale Romîniei. Voi continua atit sa ma intilnesc cu oamenii, cit si sa merg in diferite localitati din Romînia si, in general, ma voi consulta in orice decizie importanta cu partile interesate in decizia respectiva.

Care sint principalele teme de interes national pentru care veti conduce personal sedintele de guvern?

De exemplu inflatia, pentru ca a devenit o problema deja de securitate nationala. Saracia, care iarasi e o problema de securitate nationala. Stagnarea economica, pentru ca aceasta nu ne poate crea nici o armata puternica.

Deci sint suficiente teme care, potrivit Constitutiei, pot sa ma faca sa cer conducerea sedintelor de guvern.

Ati afirmat in repetate rinduri, ultima oara chiar recent, ca Mugur Isarescu este cel mai potrivit pentru functia de premier si, mai mult, ca il veti numi in aceasta functie daca veti cistiga alegerile. A fost doar o declaratie ironica, sau chiar intentionati sa faceti acest lucru?

Aceasta declaratie tinea seama de faptul ca Isarescu spunea la vremea respectiva ca e prim-ministru si nu doreste sa candideze la presedintie. In prezent, dinsul participa la aceasta competitie sustinut de domnul Constantinescu si PNTCD.

Oricit de mult ar incerca domnia sa sa arate ca este independent, realitatea nu este aceasta. Nominalizarea sa ca prim-ministru nu este exclusa, daca partidul care va cistiga majoritatea in parlament, PDSR, il va propune.

Daca nu il vor propune, este foarte greu sa il nominalizez, atita timp cit trebuie sa primeasca votul de incredere al parlamentului. Deci, cred ca la ora actuala trebuie sa asteptam rezultatul alegerilor parlamentare.

Ati avea vreo retinere in a sugera PDSR-ului sa-l nominalizeze pe Isarescu pentru functia de premier?

Nu as avea nici o retinere sa sugerez, dar cred ca ceea ce face domnul Isarescu acum in campania electorala, prin aceste promisiuni gen Mos Craciun, constituie o influenta politica nefasta asupra sa din partea celor care il sustin.

O incercare disperata de a cistiga voturile. Dar cred ca dumnealui are un fond bun si poate sa evite aceasta etapa electorala care l-a transformat intr-un fel de Mos Craciun.

Data fiind experienta actualului presedinte, al carui fiu a fost acuzat, uneori in mod violent, ca se foloseste de pozitia tatalui sau pentru a face afaceri mai mult sau mai putin oneroase, ii veti recomanda fiului dvs sa se retraga din afaceri daca veti fi ales?

Nu. Nu-i nevoie sa fac acest lucru, pentru ca eu am fost prim-ministru, iar copiii mei stiu ce inseamna o asemenea functie publica.

Deci, nu voi avea absolut nici o surpriza din partea lor, pentru ca ei nu vor indrazni niciodata sa foloseasca numele meu sau autoritatea mea pentru a obtine avantaje pe aceasta cale.

Nici in anul 1992 nu s-a auzit nimic pentru ca ei nu au folosit niciodata aceste “privilegii publice” si nu o vor face nici acum.

Data fiind optiunea ferma pe care o aveti in ce priveste integrarea României in structurile euro-atlantice, sinteti adeptul ideii ca tara noastra trebuie sa indeplineasca neconditionat criteriile impuse de respectivele organisme, sau preferati un model original de integrare “demna”, asa cum spune Ion Iliescu?

Cred ca este vorba de vorbe goale. Problema nu e de integrare demna sau nedemna, noi nu putem decit sa ne integram. Problema este sa negociem cu fermitate acolo unde este vorba de interesele nationale.

Odata cu integrarea intr-o organizatie internationala, de regula, iti asumi obligatii, angajamente, dar, in acelasi timp, ai interese nationale.

Fiecare tara are interese nationale si acestea se trateaza distinct de la tara la tara. Problema este sa ne aparam aceste interese nationale.

In cazul in care nu veti cistiga alegerile, intentionati sa va continuati cariera politica in PNL si in parlament, sau veti reveni in lumea afacerilor?

Voi cistiga alegerile, deci nu am de facut nici un comentariu in legatura cu aceste optiuni.

Interviu publicat in Evenimentul Zilei
Social Share

Scrie un comentariu Cancel reply

*
*

captcha *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cele mai comentate
Ultimele comentarii
Printul Paul dezvaluie motivele care l-au determinat sa intre in cursa electorala: "In tara asta nu se fac afacer adevarat fara sa fii si politique mestecat"
17 Oct 2000
, 6 Comments
Despre inutilitatea unei legi a presei
09 Jan 2013
, 3 Comments
I-au luat lui Lance Armstrong boii de la bicicleta
24 Aug 2012
, 3 Comments
j : Lamentari, Radule, lamentari. Ati mancat mult...
21 Apr 2013
Radu Preda : Vlad, nu sunt naiv deloc. Asa si incepe textu...
21 Apr 2013
Petreanu : Nu fi naiv, Radu. Managerul respectiv nu face...
21 Apr 2013

Blogroll

  • Amar de zi
  • Bogdan Glavan
  • Dl. Ghibutiu
  • Guy Kawasaki
  • Libertarienii
  • Mark Cuban
  • Moshe Mordechai
  • Radu Tudor
  • Reporter Virtual
  • Richard Branson
  • Seth Godin
  • The Facebook blog
  • Turmbar
  • Un chinez ca tot romanu'
  • Viorel Ilisoi
  • W3 EDGE, Optimization Products for WordPress

Căutări rapide

Adrian Nastase Apple Being Julia Bruce Willis Calin Popescu Tariceanu Clive Owen criza Danone Denzel Washington Dinu Patriciu Elena Udrea Emil Boc fantoma de la opera film be cool interviu Mircea Geoana Ion Iliescu Ion Tiriac Johnny Depp john travolta Jude Law Julia Roberts Kinsey Lemony Snicket Mihai Razvan Ungureanu million dollar baby Mircea Daneliuc Mircea Geoana Miron Cozma Monica Ridzi Mugur Isarescu Natalie Portman Nissan Murano Nissan Pathfinder Omary Hayssam Petre Roman Pozitia copilului Printul Paul de Romania referendum 2012 schi sistemul nervos Star Wars Theodor Stolojan Tom Cruise Tom Hanks Traian Basescu
© 2012-2013 Radu Preda Recomandari: Stiri financiare | Curs Valutar banci | Evenimente business