Aşa cum era de aşteptat, coaliţia a făcut boc şi s-a rupt. Cele două părţi beligerante şi-au pierdut încordarea de săptămâna trecută şi sunt în faza de evaluare a consecinţelor.
Aparent, Partidul Democrat-Liberal şi, pe cale de consecinţă, candidatul său la preşedinţie sunt defavorizaţi. Nu atât din cauza lipsei de susţinere a Guvernului, care va rămâne în funcţie până după alegerile prezidenţiale, cât din aceea că vor deconta singuri eşecurile (sigure) ale acestei guvernări.
Dar, judecând după bucuria aproape copilărească pe care am văzut-o în privirea lui Vasile Blaga în momentul când a reintrat pe uşa din faţă a ministerului său drag, sunt pe lumea asta lucruri de nepreţuit. Pentru celelalte există MasterCard şi/sau bugetul de stat.
Aşadar miza acestei tevaturi a fost instalarea democratului Vasile (ministrul, nu câinele) la butoanele ministerului care organizează alegerile. Şi de piatră să fii şi tot nu poţi să nu te întrebi cum de acest avantaj trage în balanţă cel puţin la fel de greu ca şi decontul negativ al guvernării. Iar bani pentru îngrăşat electoratul în ajun nu prea sunt.
Dacă adăugăm şi dilema constituţională care învăluie în incertitudine interimatul lui Vasile Blaga la Interne, obţinem un tablou în care frauda electorală nu mai poate fi considerată doar o tuşă marginală a fostului pictor şef peste poliţişti.
Avem, prin urmare, două teme certe de campanie: Parlamentul unicameral al preşedintelui Băsescu şi marea fraudă electorală a lui Mircea Geoană. Aşteptăm şi provincia sau Bruxelles-ul, adică pe Crin Antonescu şi pe Sorin Oprescu, dar e destul de greu de crezut, după evoluţiile de până acum, că vor veni cu ceva mai tare.
În aceste condiţii, criza economică va putea să zburde nestingherită prin conturile firmelor şi contribuabililor, întrucât cei care ar fi trebuit să se lupte cu Dânsa sunt surmenaţi de-atâta fugă de la un minister la altul.
Gheorghe Pogea centrează şi dă cu capul în bară, Videanu se virusează, Predoiu se externează, Boc o ia de la capăt cu şcoala, parlamentarii sunt serviţi cu Plăcintă, Berceanu ară autostrăzile existente şi asfaltează canalele de irigaţii, Blaga sărbătoreşte durabil cu generalii din poliţie, iar Elena Udrea se simte în mediul său.
Concluzia? După atâta demonstraţie de competenţă, putem spune că portretul-robot al ministrului român arată aşa: bucureştean, 35 de ani, studii medii, născut în zodia Leu, sau în cazul doamnelor – 41 de ani, născute în zodia Berbec. Ups!, am încurcat borcanele, ăsta era portretul-robot al restanţierului la credite, desenat de specialiştii de la Coface! Dar nu cumva e tot aia? Şi unii, şi alţii iau cu nemiluita, după care uită să dea înapoi. Bani, încredere, voturi.