Surprinzatoarea clasare pe locul doi a Partidului Democrat la recentele alegeri locale a fost pus de majoritatea analistilor pe seama prestatiei de exceptie a candidatului pentru primaria Capitalei, Traian Basescu. Putini stiu insa ca intreaga campanie electorala a PD a fost coordonata, la nivel national, de cel mai putin cunoscut dintre vicepresedintii partidului, Stelian Dutu. Sef al filialei judetene Constanta inca de la infiintarea partidului, Dutu s-a impus in structurile de conducere de la centru datorita rezultatelor remarcabile obtinute pe plan local, unde de altfel si-a creat faima de om care invirte judetul pe degete. Ales pentru a doua oara in fruntea Consiliului Judetean, in conditiile in care PD nu a avut si nici nu are majoritatea in aceasta structura, Stelian Dutu si-a dovedit cu prisosinta arta de negociator, capabil de rasturnari de situatii spectaculoase. In cele ce urmeaza, va prezentam un scurt interviu cu cel care accepta cu greu sa iasa din zona de “umbra” a Partidului Democrat.
Cum ati ajuns, domnule Dutu, sa coordonati campania electorala a Partidului Democrat?
– In septembrie, anul trecut, s-a creat comisia pentru organizarea sI pregatirea alegerilor locale, al carei presedinte am fost desemnat. Eu am preluat pregatirea alegerilor, din proprie initiativa, inca din martie 1999. Dupa crearea acestui organism, au fost numitI reprezentantI zonali, care au avut atributii in supravegherea tuturor etapelor electorale.
S-a creat un intreg sistem, cu reguli pentru organizatiile din teritoriu. Dar, cel mai important lucru, si eu urmarit acest lucru tot timpul, a fost cel al creari unei motivari a organizatiilor si, mai ales, a celor ce voiau sa candideze.
Care a fost “cheia” rezultatului obtinut de PD in aceste alegeri locale?
– Partidul Democrat era, si probabil mai este, intr-o pozitie destul de incomoda. Nu ar trebui sa ne imbatam cu succesul obtinut la alegerile locale, pentru ca este doar aparent acest succes. Toate sondajele de opinie, de pina la alegeri, pronosticau o optiune alarmanta a electoratului fata de Partidul Democrat, de 4-5%.
Am profitat de faptul ca functia de presedinte al Federatiei Presedintilor de Consili Judetene, ajungind sa cunosc toate organizatiile judetene ale PD din tara. I-am motivat pe acesti oameni, explicindu-le ca se pot implini pe functii din administratia publica locala si ca pot atinge o maturitate politica din aceste pozitii.
Aceasta a fost “cheia” succesului nostru: motivarea individuala sI colectiva. Le-am spus clar ca partidul nu are resurse, astfel ca nu vor primi un ajutor financiar si logistic important de la “centru”, dar ca ei isI pot rezolva problemele singuri.
Dar pe alegatori cum i-ati convins?
– Cel mai important lucru a fost dialogul cu alegatorii. Cu cit reusesti sa intri in contact direct cu un numar cit mai mare de alegatori, cu atit cresc sansele de succes. Este cu totul altceva sa te vada “pe sticla”, sau sa citeasca in ziar despre tine, fata de sans de a te privi in ochi si de a se convinge ca reprezintI o garantie.
Pentru ca sticla inseala, vorbele de asemenea inseala, cind sint asezate pe hirtie, dar privitul in ochi nu inseala.
Cu exceptia constantenilor, lumea nu prea va cunoaste. Preferati acest statut de “dirijor din umbra”?
– Personal, nu am vrut sa se stie ca eu sint omul din umbra, cel care instrumenteaza si dirijeaza toate legaturile, toate demersurile. Nu m-am plins niciodata, nu m-am dus sa cer ajutorul nimanui.
Chiar daca unii se vor supara, pot sa spun ca am avut, chiar in curtea partidului, colegi care au spus “lasa-l sa-si rupa gitul”. Ma amuzau, iar cei care ma cunosc stiu cit de incapatinat si de neiertator sint atunci cind imi propun ceva. Ii salut, pe aceasta cale, pe cei care asteptau un rezultat mai slab.
Cum ati reusit sa “suntati” PDSR in Consiliul Judetean Constanta, in conditiile in care au cei mai multi consilieri?
– PDSR nu a a obtinut nici un post de conducere in Consiliul Judetean si au pierdut si primaria Constantei. Eu le-am oferit sprijin, dupa primul tur de scrutin, dar au refuzat categoric si au preferat sa joace cameleonic.
In judetul Constanta, PD este cel mai important in structurile administratiei publice. Pina acum am fost in opozitie cu fostul prefect, dar acum lucrurile au intrat pe un fagas normal, datorita oamenilor care conduc filiala PNTCD si actualului prefect.
Partidul a fost haituit si de citeva structuri de presa, care au reusit sa prezinte denaturat realizarile noastre, in conditiile in care judetul nostru a avut cea mai performanta administratie locala. Unii au tratat aceste lucruri dintr-o pozitie de superioritate, de prea-plin, desi aveau serioase framintari interne, cum este cazul PDSR, sau erau macinati de anumite resentimente fata de noi, ca in cazul PNL.
In final, spuneti-ne cum a fost cu candidatura lui Traian Basescu, la primaria Capitalei.
– Traian Basescu este ceva aparte in politica româneasca. Hotarirea de a candida i-a apartinut in exclusivitate. Eu am avut multe semne de intrebare, in ceea ce priveste organizatia municipala a PD. Se prezenta oarecum diferit si, sa nu se supere colegii, nepregatita. Sansele lui George Nistor erau foarte mici.
Cu doua zile inainte de a se implini termenul de depunere a candidaturilor, am mers la domnul presedinte Roman si i-am spus ca trebuie schimbat urgent candidatul pentru municipiul Bucuresti. Nu ca nu era un om valoros, dar nu era un candidat care sa se impuna in fata “concurentei”.
Domnul presedinte a confirmat si m-a intrebat daca am o alta varianta. Eu l-am propus pe Traian Basescu si am avut o intilnire in trei. Traian Basescu ne-a zis: “Lasati-ma dom’le in pace! Nu v-am zis ca nu vreau sa candidez?”
A doua zi s-a convocat o sedinta a Consiliului Politic, la care a participat si Traian Basescu. O ora si jumatate nu a scos un cuvint, apoi a plecat la o sedinta, impreuna cu colegii din guvern. La un moment dat, s-a intors Radu Berceanu si mi-a spus ca Basescu s-a hotarit sa candideze. Probabil ca interventia mea l-a determinat si pe domnul Roman.
El era pregatit, dar mai trebuia sa vina cineva, sa scoata chibritul si sa aprinda flacara. Traian Basescu s-a convins ca era cea mai buna solutie pentru primaria Capitalei, dar cred ca avea nevoie si de un indemn colectiv.