Domnule Remus Opris, reprezinta aceste alegeri locale un moment de cumpana pentru PNTCD ?
As spune ca a sosit un moment al adevarului, al luciditatii, al unei evaluari facute de data aceasta nu doar de analisti politici, nu doar pe baza parerilor noastre sau a sondajelor de opinie.
Cea mai corecta evaluare pe care o poti face este aceea care porneste de la aprecierile oamenilor, iar analizele facute pina la nivelul organizatiilor locale este de avut in vedere. De aceea am convocat miine acest for de conducere mai larg al partidului.
Este doar inceputul unui drum care va presupune o revigorare organizatorica a partidului, lansarea unui mesaj politic nou, abordarea unei politici de aliante cu mai multa consistenta si toate acestea ducind catre o mai buna, speram, reprezentare a partidului nostru in viitoarele alegeri parlamentare.
Analistii apreciaza ca aceste alegeri reprezinta o grea infringere pentru taranisti. Impartasiti aceasta opinie?
Rezultatul acestor alegeri reprezinta o polita pe care PNTCD a platit-o pentru unele defectiuni interne si unele decizii gresite luate in trecut, se datoreaza si deficientelor existente in Coalitie de-a lungul vremii, uzurii inerente a unui partid aflat la guvernare.
Dar, pe ansamblu, este o infringere?
Pe ansamblu sint niste rezultate, intr-un fel, de asteptat. Daca aceasta desprindere din CDR a Partidului National Liberal era de asteptat sa conduca la o scadere a sustinerii politice a Conventiei in ansamblu, ea a fost mai dramatica in orasele mari si s-a repercutat, in special, asupra candidatilor nostri la functia de primar.
E lesne de inteles ca s-ar fi calificat in turul doi candidatul nostru, Calin Catalin Chirita, daca nu ar fi existat un candidat separat al PNL, care nu a facut decit sa faciliteze ascensiunea altui candidat in finala. Acelasi lucru s-a intimplat si in alte orase mai mari.
Cred ca aceasta decizie, ca CDR si PNL sa prezinte candidati separat pentru functia de primar in municipii sau in marile orase, nu a avut pe ansamblu un rezultat bun.
Intervalul destul de mare intre anuntarea rezultatelor alegerilor si acest moment al bilantului pe care vi-l propuneti miine a dat ocazia sa se nasca o serie de speculatii privind instabilitatea in partid.
Evident, au existat voci critice si ele trebuie sa se manifeste in orice partid in care exista democratie in viata sa interna. Important este ca in partid sa se discute si de responsabilitate personala, nu doar de responsabilitate colectiva, sa ne asumam si victoriile dar si infringerile si sa vedem care este calea cea mai buna pentru a spori increderea unii in ceilalti.
Oricum, aceasta analiza si rezultatele alegerilor nu trebuie sa determine aparitia unor conflicte interne in partid, nu trebuie sa lase posibilitatea relansarii grupurilor de interese, pentru ca este o cale sinucigasa pentru partid. S-a vehiculat chiar ideea schimbarii presedintelui partidului, a fost a chiar si numele meu antrenat in acest, sa spunem, scenariu, insa nu real, ci imaginar. Si am sa va spun de ce.
Pozitia mea ca secretar general al partidului se datoreaza in primul rind presedintelui Diaconescu, care, in concordanta cu statutul, m-a propus Delegatiei Permanente, iar in al doilea rind, se datoreaza tuturor colegilor care mi-au acordat votul. Prezenta mea in aceasta functie este legata direct de presedintele Diaconescu si de pozitia sa ca presedinte al partidului.
Cum nu ma cramponez de pozitia pe care o ocup, am fost printre primii care au socotit necesar ca la acest for de conducere mai larg al partidului sa verific sustinerea politica de care dispun in acest moment, dupa alegerile locale. Am pus in discutie un vot de incredere in ce priveste exercitarea calitatii de secretar general.
Numai in ce va priveste ?
Asa a fost la inceput. In urma sedintei de ieri (n.r. – miercuri) a Biroului National de Conducere, s-a acceptat ca aceasta formula trebuie sa priveasca nu doar pe secretarul general sau pe alti membri din conducere, ci intregul Biroul National.
Asa ca miine intreg biroul national se va supune unui vot secret, unui vot de incredere, pe care sper sa-l luam. Spun asta pentru ca nu ne vom prezenta doar cu o analiza seaca a acestor rezultate, ci si cu un program de activitati politice, un program decizional care sa permita revigorarea activitatii politice a partidului.
Ce se va intimpla daca nu veti obtine acest vot de incredere?
Nu vad alta solutie decit convocarea unui Congres.
Revenind la rezultatul alegerilor, nu credeti ca a sosit timpul sa iesiti de sub emblema Conventiei si sa va testati fortele pe scena politica in calitate partid de sine statator?
Este posibil ca acest lucru sa fie decis la acest for de conducere. Vom lua in analiza si prezentarea noastra la alegerile parlamentare pe cont propriu.
Nu pot anticipa o decizie, dar vom face o analiza si asupra acestei posibilitati. Important este ca deocamdata sa avem o decizie ferma a PNL privind optiunea sa de a fi sau nu in Conventia Democrata in algerile din aceasta toamna. Pentru ca in raport de aceasta optiune vom sti si noi calea de urmat.
Va pot spune ca raminem adeptii pragului de 5 la suta, pentru noi nu este un baraj acest prag. Vom pune accent in aceasta vara pe definitivarea din timp a listelor noastre pentru viitorul Parlament. Vrem ca cei pe care-i vom prezenta in calitate de candidati parlamentari, sa fie oameni care prin ei insisi sa atraga voturi, sa fie personalitati remarcabile, care sa imbunatateasca performantele partidului nostru.
Nu respingem participarea noastra sub forma Conventiei Democrate, dar am vrea ca aceasta Conventie sa cuprinda si PNL, in baza Protocolului care este deja semnat si care prevede alocarea locurilor eligibile partidelor componente in raport cu sustinerea electorala, determinata in baza a trei sondaje de opinie care vor fi facute in aceasta perioada, iar ca sistem de conducere -copresedintia PNTCD si PNL.
Prim-vicepresedintele Iona Muresan a declarat recent ca ultima oferta a PNTCD catre PNL este impartirea locurilor pe listele CDR in proportii egale. Sa intelegem ca nu a avut mandat din partea partidului pentru a face aceasta oferta?
Nu s-a discutat acest lucru, poate fi o formula de avut in vedere. Se poate discuta asupra acestui lucru, nu exclud nici aceasta analiza, dar deocamdata Protocolul, in forma care a fost inregistrat la tribunal si a fost semnat de presedintii partidelor noastre, prevede alocarea locurilor eligibile in baza determinarii ponderii partidelor prin sondaje de opinie.