• Despre mine
  • Site map
  • Căutări rapide
  • Contact

  • Home
  • Politică
  • Economie
  • Travel
  • Filme
  • Gourmet
  • Miscellaneous


Obiectivul PD pentru alegerile din noiembrie: Petre Roman – presedinte si 22 la suta din mandatele parlamentare

0
24 Aug 2008
by Radu Preda

Dupa o perioada destul de lunga de tacere, in conditiile unei scene politice extrem de agitate, Partidul Democrat si-a convocat pentru astazi Conventia Nationala, ocazie cu care va fi lansata candidatura la presedintie a lui Petre Roman si va transmis un mesaj catre electorat. In avanpremiera acestui eveniment, liderul PD a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu, in care a explicat motivele pentru care candideaza la presedintie si care sint principalele sale obiective.

 

Domnule presedinte, traversam o vara fierbinte, atit la propriu cit si din punct de vedere al activitatii politice.Cu toate acestea, Partidul Democrat nu prea si-a facut simtita prezenta in linia intii. Ce s-a intimplat, a stat la racoare?

– Noi am constatat ca framintarile acestea din politica, declansate cam cu doua luni in urma erau sterile, erau un fel de framintari ale unor oameni politici pentru ei insisi.

Pentru partidele lor, pentru interesele lor politice, dar framintari prea putin sau deloc legate de realitatea din tara si de probelemele dificile pe care le resimt oamenii. De aceea ne-am abtinut sa comentam in vreun fel, sa intram in aceasta stare, pe care, pe buna dreptate, unii comentatori au numit-o bilci.

Si chiar am putea adauga ca a fost intr-un anume punct de vedere un bilci al desertaciunilor pentru ca framintarile din politica sint doar cuvinte, vorbe. Mai ales intr-o perioada electorala, daca ele nu se adreseaza problemelor de zi cu zi si daca aceste actiuni politice nu sint capabile sa stirneasca interesul oamenilor, acestia, pe buna dreptate, se intreaba cine ne poate scoate din starea in care ne gasim.

In urma cu trei patru luni sa spunem, se prefigura o batalie pentru Cotroceni, intre patru “grei”: Constantinescu, Iliescu, Melescanu si Roman. Iata ca evenimente de ultima ora au schimbat poate radical aceasta situatie. Au aparut competitori noi. Cum credeti ca va influenta acest lucru batalia electorala?

Strategia mea si a Partidului Democrat nu se schimba pe fond. Tocmai raportarea la probelemele reale, la agenda tarii, cum s-ar spune, este cea care ne preocupa si mai mult.

Eu constat ca se fac incercari de a transforma politica nu intr-un instrument care reuseste sa duca in realitate niste proiecte, niste programe, niste initiative, ci intr-un instrument pentru sine.

Deci, strategia noastra pe fond nu s-a schimbat. Chiar as putea sa spun ca mi-am intarit si mai mult convingerea ca sint cel mai potrivit pentru functia de presedinte al României, tocmai din acest context.

Sa intelegem ca cei doi noi candidati intrati in cursa nu va sperie?

– Nu vreau sa intru intr-o polemica acum. Dar sper ca discutiile vor avea loc in fata cetatenilor. Discutiile directe, fata in fata, acelea sint cele care dau masura capacitatii unui om politic de a sustine un argument, de a-l prezenta si de a credibiliza, de a face sa existe incredere pentru propunerile sale.

Asa incit nu agreez o polemica prin intermediari sau o dezbatere prin intremediari. Cu atit mai mult cu cit, in ceea ce ma priveste, asa cum stiti exista deja un numar de documente care configureaza, care definesc crezul meu politic, acum cind ma angajez in cursa pentru Presedintia României.

In timp ce, de partea celalata, oricit de atent am cautat, n-am gasit asemenea angajamente. N-am gasit programe. Am vazut in schimb foarte multe generalitati, am vazut foarte multe cuvinte puse unele linga altele, dar care nu constituie impreuna un program, nu constituie un “ce avem de facut”.

La aceste alegeri se va inregistra o premiera absoluta in democratia noastra post-decembrista. Doi membri marcanti ai cabinetului, premierul si ministrul de externe, candideaza la prezidentiale. Va avea sau nu avea repercusiuni acest lucru asupra activitatii guvernului?

Probabil ca unele reprecusiuni vor exista, mai ales ca angajamentul initial a fost cu totul altul. Eu, insa, nu revin asupra acestuia si nici nu fac vreun repros in sensul asta, ca sa fie limpede.

Un lucru este insa important. Sa nu se utilizeze mijloacele statului, mijloacele institutiilor conduse, pentru un avantaj electoral. Eu vorbesc de mijloace si nu vorbesc de pozitia persoanelor. In fond, fiecare se prezinta in fata natiunii cu rezultatele sale.

Am fost ministru al afacerilor externe in aceasta perioada, ma prezint cu rezultatele mele. Domnul Isarescu a fost prim-ministru se prezinta cu rezultatele dumnealui, fata de promisiunile pe care le-a facut. Si asa mai departe.

Fiecare se prezinta cu ce a facut, cu ce este si, bineinteles cu ce propune in masura in care este credibil. Aceasta situatie mai deosebita la care v-ati referit nu va ridica probleme daca avem respect fata de institutiile statului, fata de fondurile publice, daca avem respect pentru stabilitatea guvernului pina in ultima zi a existentei sale.

Chiar aveti convingerea ca puteti fi adversari pe un front si coechipieri pe celalalt?

Vom fi net adversari, pentru ca in competitia electorala nu exista decit oameni care concureaza pentru a obtine premiul cel mare, in acest caz functia de presedinte al României. Asta este realitatea electorala si asta este realitate democratica.

Functionarea guvernului in parametrii pe care i-am definit este daca vreti, o chestiune de normalitate. Si aici lucrurile trebuie sa mearga mai departe. Eu cred ca nu trebuie sa fiu si nu pot sa fiu impiedicat in actiunile de politica externa care mi-au ramas de realizat, iar dumnealui, nici din partea mea, nici din partea altcuiva nu trebui sa fie impiedicat in ducerea la indeplinire a unor decizii guvernamentale care fac parte din programul nostru. E pur si simplu o chestiune de asumare a raspunderii.

Astazi are loc Conventia Nationala a Partidului Democrat, unde va fi anuntata oficial candidatura dumneavoastra la presedintie. Care va fi mesajul dumneavoastra si al PD catre electorat?

In discursul meu, pe care l-am pregatit, m-am inscris in misiunea constitutionala a presedintelui. Ma adresez problemelor mari, interesului national, care priveste in esenta misiunea presedintelui.

Cu acest prilej ma angajez, e o prefata pe care, iata, ma gindesc ca e bine sa v-o spun de pe-acum, ma angajez sa fiu presedintele României pentru trei motive: primul, sa restabilesc autoritatea institutiilor statului, in primul rind a justitiei, cu ideea ca trebuie sa fie o dreptate, o lege egala pentru toti. Doi: sa parcurgem in mandatul 2001-2004 cea mai mare parte a drumului integrarii noastre in Uniunea Europeana.Trei: sa reducem saracia si, in mod concret, sa reducem numarul familiilor aflate in saracie extrema la jumatate.

Actualmente sint 500.000 de familii care, avind nevoie de ajutor social sint considerate familii aflate in saracie extrema. Acesta este angajamentul meu pentru mandatul 2001-2004. Veti gasi in continuare si lucruri noi. O adresare la probelemele familiilor. Numai cu familii puternice in România vom recladi fiinta nationala.

O trimitere, la fel directa si concreta, la tineri. E timpul nu doar ca noi sa ne concentram eforturile pentru tineri. E timpul ca tinerii sa preia friiele. Va dau un singur exemplu interesant si acesta este doar de ordin cantitativ. Grupa de virsta cea mai numeroasa in populatia României astazi este cea intre 20 si 24 de ani, 2 milioane de cetateni. Iar din punct de vedere calitativ, o expresie care mi-a placut, la foarte tinara noastra ministra a transporturilor: Tinerii nu au nevoie de tranzitie pentru a se adapta la realitatea, la gindirea lumii contemporane.

Care este obiectivul PD la aceste alegeri ?

Obiectivul este ca Petre Roman sa devina presedintele României, iar Partidul Democrat sa obtina un procent de 22 la suta din numarul de mandate in viitorul parlament, astfel incit sa aiba o pondere importanta, daca se poate esentiala, in perspectiva guvernarii din perioada 2001-2004.

Presupunind ca veti atinge acest obiectiv ati prefera sa formati o majoritate impreuna cu un singur partid, PDSR, dat fiind faptul ca procentele v-ar permite, sau o majoritate cu actualii parteneri, alcatuita insa din mult mai multe partide?

Trebuie sa recuosc ca raspunsul la aceasta intrebare ar fi mai mult speculativ decit realist. E greu, e foarte greu de spus acum care va fi rezultatul alegerilor.

Am impresia ca multe din sondajele date publicitatii in ultima vreme sint interesate sau, in cel mai bun caz, neprofesioniste. De aceea spun ca sintem pe un teren nesigur din punctul de vedere al evaluarilor. In ce priveste aliantele post-electorale pentru guvernare, noi vom fi ghidati de doua principii.

Primul principiu este ca, data fiind misiunea foarte complexa a dezvoltarii României pe parcursul integrarii sale in Uniunea Europeana, e nevoie de o alaturare de cit mai multe forte politice. Ca sa mearga lucrurile mai bine, mai lesnicios.

Al doilea principu este ca putem alatura forte care au gindire politica si economico-financiara daca nu identica, in orice caz compatibila. Fiindca o alaturare politica in care unul trage hais si altul trage cea este neproductiva. Din jocul acestor doua principii sper sa iasa ceva bun pentru România.

Totusi, practica ultimilor patru ani ne-a aratat ca un numar mare de partide in coalitie conduce automat la un numar proportional de scandaluri pe teme de algoritm, prioritati etc…

Este corecta observatia dumneavoastra. Am pornit la drum in ’96 cu convingerea ca toate partidele componente aveau acelasi angajament pentru reforma. Diferenterile au aparut cu adevarat din cauza proliferarii intereselor de partid dar si din cauza lipsei de experienta si a incompetentei.

Conteaza enorm de mult, asta este concluzia principala a ultimelor doua guvernari, calitatea oamenilor care sint in conducere, ministri, prim-ministri, sefi ai altor institutii guvernamentale. Am vazut clar cum institutii dificile si-au asumat si au reusit programe execptionale. De exemplu, si nu ma sfiesc s-o spun, ministerul Transporturilor, unde domnul Basescu a reusit sa atraga 2,3 miliarde de dolari inevstitii.

Si sint alte institutii, si aici sa-mi dati voie sa nu mai dau nume, care ar fi putut sa influenteze in bine toata starea generala a României si care au falimentat, care au fost un esec. O institutie poate functiona la nivelul asteptarilor daca e bine condusa sau poate sa fie un esec daca e prost condusa. Desigur, pe fondul unui angajament politic corect al acelora care se alatureaza spre a guverna impreuna.

Daca tot l-ati pomenit pe Traian Basescu, cum apreciati, in perspectiva camapaniei electorale, acest razboi pe care primarul general al Capitalei il duce de o bucata de vreme cu chioscarii din Bucuresti? Va avea repercusiuni pozitive sau negative asupra partidului?

Sint convins ca Traian face ceea ce trebuie. E vorba de a respecta legea si de a face ca ordinea sa predomine. S-a speculat ca o gramada de oameni ramin pe drumuri. Sint lucruri care pot fi izolat adevarate.

Dar in ansamblu e vorba de o retea mafiotica de contrabanda cu marfuri despre care nu stim ce provenienta au, pe care nimeni nu le controleaza si de activitati economice pentru care nu se platesc nici un fel de taxe si impozite. Comertul civilizat nu poate face fata unei asemenea concurente. Curatenia in oras, focarele de infectie generate de aceasta nerusinare, nu pot fi stapinite decit prin ceea ce face Traian Basescu.

Inca o data: retelele mafiotice, nicaieri in lume nu s-au dat la o parte de buna voie. E vorba de multi bani care sint vehiculati prin aceste activitati ilegale. Deci, batalia lui Traian este o batalie grea, foarte grea. Eu cred ca bucurestenii sint de partea lui si, in final, n-am nici un fel de indoiala ca PD are de cistigat din aceasta batalie, care trebuie sa fie victorioasa.

Interviu publicat in Evenimentul Zilei
Social Share

Scrie un comentariu Cancel reply

*
*

captcha *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cele mai comentate
Ultimele comentarii
Printul Paul dezvaluie motivele care l-au determinat sa intre in cursa electorala: "In tara asta nu se fac afacer adevarat fara sa fii si politique mestecat"
17 Oct 2000
, 6 Comments
Despre inutilitatea unei legi a presei
09 Jan 2013
, 3 Comments
I-au luat lui Lance Armstrong boii de la bicicleta
24 Aug 2012
, 3 Comments
j : Lamentari, Radule, lamentari. Ati mancat mult...
21 Apr 2013
Radu Preda : Vlad, nu sunt naiv deloc. Asa si incepe textu...
21 Apr 2013
Petreanu : Nu fi naiv, Radu. Managerul respectiv nu face...
21 Apr 2013

Blogroll

  • Amar de zi
  • Bogdan Glavan
  • Dl. Ghibutiu
  • Guy Kawasaki
  • Libertarienii
  • Mark Cuban
  • Moshe Mordechai
  • Radu Tudor
  • Reporter Virtual
  • Richard Branson
  • Seth Godin
  • The Facebook blog
  • Turmbar
  • Un chinez ca tot romanu'
  • Viorel Ilisoi
  • W3 EDGE, Optimization Products for WordPress

Căutări rapide

Adrian Nastase Apple Being Julia Bruce Willis Calin Popescu Tariceanu Clive Owen criza Danone Denzel Washington Dinu Patriciu Elena Udrea Emil Boc fantoma de la opera film be cool interviu Mircea Geoana Ion Iliescu Ion Tiriac Johnny Depp john travolta Jude Law Julia Roberts Kinsey Lemony Snicket Mihai Razvan Ungureanu million dollar baby Mircea Daneliuc Mircea Geoana Miron Cozma Monica Ridzi Mugur Isarescu Natalie Portman Nissan Murano Nissan Pathfinder Omary Hayssam Petre Roman Pozitia copilului Printul Paul de Romania referendum 2012 schi sistemul nervos Star Wars Theodor Stolojan Tom Cruise Tom Hanks Traian Basescu
© 2012-2013 Radu Preda Recomandari: Stiri financiare | Curs Valutar banci | Evenimente business