• Despre mine
  • Site map
  • Căutări rapide
  • Contact

  • Home
  • Politică
  • Economie
  • Travel
  • Filme
  • Gourmet
  • Miscellaneous


Mugur Isarescu: “Pe mine nu ma va putea pacali nici un ministru”

0
09 Nov 2000
Mugur Isarescu
by Radu Preda

Potrivit unei monitorizari a presei realizate de “Academia Catavencu”, domnia sa este cea mai mediatizata personalitate in aceasta campanie electorala. De aici i se trag si cele mai inversunate critici, principalul repros care i se aduce fiind acela ca se foloseste de functia executiva pe care o detine pentru a-si spori capitalul electoral. Dintr-o inertie determinata probabil de conduita pe care si-a impus-o la guvern, aceea de a nu se implica in disputele politice din cadrul coalitiei, Isarescu a evitat o buna perioada de timp sa raspunda cu fermitate acestor atacuri. Realizind probabil ca aceasta abordare este contraproductiva, premierul-candidat a trecut la contraatac, denuntind, de exemplu, ofensivele mediatice menite “sa arate PD si PNL mai curate decit sint”. Cu toate acestea, trebuie remarcat ca Mugur Isarescu desfasoara cea mai pozitiva campanie, punind accentul pe intentiile sale de viitor. Din acest punct de vedere, marea sa problema va fi aceea de a convinge alegatorii ca poate cobori din lumea rece a finantelor printre oameni si ca vorbeste aceeasi limba cu ei. Bune intentii exista cu siguranta. Ramine de vazut daca scrutinul de la sfirsitul lunii va dovedi daca sint si credibile.

Domnule Isarescu, ce v-a determinat sa candidati la presedintie: faptul ca societatea civila “v-a cerut” sau chiar sinteti convins ca sinteti potrivit pentru aceasta functie?

Si una si cealalta. Iar ordinea este chiar cea pe care ati folosit-o dvs. Adica, intii a fost sentimentul ca multi români au incredere in mine si isi pun sperantele in ceea ce as putea eu sa fac in calitate de presedinte.

Dupa aceea, m-am “consultat” cu mine, m-am consultat cu familia, cu prietenii, si am decis ca experienta si pregatirea mea vor fi de folos României in cazul in care voi fi ales presedinte. Sint convins ca pot sa fiu un presedinte bun.

Ati afirmat recent ca doriti sa fiti purtatorul de cuvint al oamenilor modesti, tacuti si muncitori, care nu au pe nimeni. “Daca voi fi ales presedinte, vor avea si ei pe cineva <sus>”, spuneati cu acea ocazie. Cum se va materializa aceasta promisiune?

Asa cum am facut si in calitate de guvernator, dar mai ales ca prim-ministru. Fiecare decizie a fost luata cu gindul ca in spatele ei se afla soarta a milioane de români.

Nu am uitat nici o secunda in tot acest timp, de cind ocup functii publice, ca si eu provin dintr-o familie obisnuita, cu bucurii si necazuri, ca orice familie, si de aceea stiu ca cei care ajung “sus” nu sint acolo pentru ei, ci pentru cei pe care ii reprezinta.

Proiectele mele arata ca vreau sa fiu presedinte pentru a contribui la imbunatatirea conditiilor de trai din tara. Proiectele pe care le propun se adreseaza tuturor categoriilor sociale: cei de la sate sa beneficieze de facilitatile de la oras, sa aiba apa curenta, drumuri bune si alimentare cu gaze, muncitorii sa-si poata gasi un loc de munca in meserii cerute pe piata, chiar daca fabrica unde lucrau s-a inchis sau s-a restructurat disponibilizind personal, intelectualii sa-si recapete demnitatea si respectul pe care il merita.

Independenta dvs este vehement contestata, iar faptul ca ati participat la lansarea in campanie a candidatilor CDR 2000, ocazie cu care le-ati urat succes in alegeri, a alimentat si mai mult acest curent de opinie. Explicati-ne, concret, care ar fi diferentele intre candidatul independent Isarescu si ipoteticul candidat al CDR 2000?

Aici lucrurile sint foarte clare. Cei care vor sa faca speculatii, sint liberi sa le faca. Am participat si la Congresul Partidului Pensionarilor si Agrarienilor, condus de domnul Surdu, si la lansarea candidatilor Conventiei Democrate, voi participa la evenimentele organizate de Alianta Civica, Asociatia Detinutilor Politici, precum si ale altor asociatii si organizatii care ma sustin.

Nu vad nimic rau in a accepta sprijinul unor partide si asociatii care ma sustin neconditionat, fara sa-mi ceara sa ader la ele.

Candidez ca independent politic, dar nu sunt singur pe lume. Accept sprijinul tuturor celor care au incredere in mine. Si, in fond, ce e rau ca CDR 2000 ma sustine?

Faptul ca esecurile actualei coalitii guvernamentale sint puse doar pe seama PNTCD, dovedeste o carenta serioasa de responsabilitate si maturitate politica din partea partenerilor de coalitie care fac acest lucru, dar care au beneficiat de toate avantajele puterii si acum cauta sa se disocieze de ea.

Cu atit mai mult sint absurde acuzele aduse de aceste partide actualului guvern, din care ele fac parte, pentru nerealizari evidente din ultimii patru ani. In 10 luni de când sint prim-ministru s-au indreptat multe lucruri, economia s-a relansat, s-au promovat programe importante de reforma, dar timpul a fost foarte scurt. Eu am insa convingerea ca românii stiu bine ce s-a intimplat in tara in ultimii 4 ani si nu se vor lasa inselati de desfasurarile de forte mediatice care vor sa scoata PNL si PD mai curate decit sint.

In timpul mandatului dvs de premier v-ati confruntat cu numeroase conflicte in cadrul coalitiei, in care nu v-ati implicat motivind ca doriti sa ramineti echidistant fata de toate partidele din arcul guvernamental. Daca veti fi presedinte, functie care presupune aceeasi echidistanta fata de toate formatiunile, cum veti actiona in cazul unor crize politice?

Sint doua situatii diferite. Ca prim-ministru conduc un guvern de coalitie si intelegerea initiala a fost ca tensiunile politice sa fie
calmate la nivelul liderilor coalitiei. Eu m-am tinut de cuvint, chiar daca si PNL si PD au incercat sa scoata castanele din foc cu mina mea, in citeva ocazii.

Ca presedinte, rolul meu va fi diferit. Imi propun sa fiu un garant al armoniei guvernamentale, pentru ca eu stiu ce inseamna sa iei decizii importante intr-un climat de suspiciune si neincredere.

Am trait astfel de momente si nu au fost usoare. E trist sa vezi cum anumite actiuni pur economice sint contestate doar pentru ca sint propuse de un coleg de coalitie pe care nu-l agreaza cineva, si nu pentru ca acea decizie ar fi
proasta.

Intr-un interviu pe care ni l-ati acordat in aceasta vara, ati declarat ca nu va veti delimita de esecurile actualei guvernari, ba mai mult, ca veti lua asupra dvs chiar mai mult decit va poate fi imputat. Ce aveti, asadar, sa va reprosati?
Cred ca puteam sa abordez mai inteligent restructurarea si privatizarea marilor perdanti din economie. Le-am acordat prea mult credit celor care se bat cu pumnul in piept ca sint mari reformisti.

Ati afirmat in mai multe rinduri ca aveti o viziune de ansamblu asupra economiei, pe care doriti sa o puneti in slujba românilor in calitate de presedinte. Cum veti face acest lucru in conditiile in care atributiunile presedintelui stabilite de Constitutie sint destul de limitate din acest punct de vedere?

Sint limitate daca vrei sa fie limitate. Eu stiu cum merg treburile la guvern si nu ma va putea pacali nici un ministru. Voi avea grija ca cea mai mare parte din timp sa mi-l aloc pentru problemele la zi ale tarii.

Ma voi implica pentru ca experienta mea sa fie folosita pentru binele românilor. De asemenea, voi apela in continuare la prietenii mei, bancheri si oameni de afaceri puternici din toata lumea, pentru a-i incuraja sa investeasca in România si sa ajute la consolidarea economiei.

Angajindu-va in cursa prezidentiala ati intrat in domeniul politicii. Cum gasiti sistemul politic românesc si ce imbunatatiri credeti ca i se pot aduce?

In multe privinte, sistemul politic românesc a ajuns la maturitate. In altele se afla abia in faza de pionierat. Acum se afla evident intr-un declin de popularitate din cauza unor greseli persistente.

Ma descumpaneste faptul ca oamenii politici migreaza prea usor de la un partid la altul, chiar si atunci cind doctrinele sint total diferite.

Mi se pare neserios sa te plimbi de la un partid la altul, in cautarea unui loc mai caldut, fara sa tii cont de faptul ca actiunea ta ar putea afecta perceptia generala a publicului fata de politica.

Aici vina apartine nu numai migratorilor, dar si structurilor organizatorice ale partidelor.

In ce mod credeti ca poate fi imbunatatita imaginea României in lume si ce va propuneti dvs sa faceti in aceasta directie in cazul in care veti fi ales presedinte?

Prea mult timp România a fost cunoscuta ca tara Nadiei Comaneci si-atit. Nu spun ca este rau, este fantastic sa ai sportivi performanti, cum am avut si anul acesta la Olimpiada de la Sydney. Dar avem nevoie si de altceva, cum ar fi stabilitate economica, inteligenta diplomatica, demnitate nationala pornita din demnitatea fiecarui român.

A trecut vremea cind minerii veneau la Bucuresti si ne teleportau direct la CNN, cu imagini violente petrecute intr-o capitala europeana. Acum, minerii muncesc si isi vad de viata lor.

Dar avem de-a face cu alte tipuri de mineriade, cum ar fi cele politice. Spun asta pentru ca nu vad cum am putea califica altfel cererea unor formatiuni politice ca actualul guvern sa-si inceteze practic activitatea, sa traga obloanele sau sa se transforme intr-o “leguma”.

Semnalul ca in România, din cind in cind, se opresc motoarele reformei si economiei este devastator pentru comunitatea internationala. Este ca si cum am accepta ca, la anumite intervale de timp, inima tarii ar inceta sa mai bata. Revenind la intrebare, spun doar ca imaginea României se construieste in fiecare zi, putin cite putin de catre toate institutiile statului si de catre societatea civila, fara sincope emotionale care ne costa scump.

Numiti va rog cite un avantaj pe care considerati ca il aveti fata de fiecare dintre principalii contracandidati (Iliescu, Stolojan, Roman, Melescanu, C.V. Tudor)

Avantajele mele sunt virsta, pregatirea profesionala, independenta fata de partide si cercuri de afaceri, sinceritatea, puterea de munca si de a duce lucrurile la bun sfirsit, experienta si rabdarea in mentinerea dialogului social si obtinerea consensului.

Dl. Stolojan a afirmat recent ca in cazul in care va fi ales si-ar dori sa va numeasca pe dvs in functia de prim-ministru. Ii puteti intoarce complimentul? Sau, daca nu, ce conditii va trebui sa indeplineasca premierul pe care il veti desemna?

Primul-ministru este desemnat de catre partidul care cistiga alegerile. Nu vad, prin urmare, cum ar fi putut domnul Stolojan sa ma numeasca premier.

Oricum, eu apreciez intentia, pe care nu sint convins ca o mai pastreaza si astazi. Un prim-ministru trebuie sa fie bine pregatit din punct de vedere economic si social, pentru ca acestea sint principalele probleme ale României.

Apoi, trebuie sa fie sustinut in Parlament, pentru a beneficia de un ritm accelerat al adoptarii legilor, pentru a nu fi nevoit sa recurga la ordonante de urgenta, sa fie chibzuit cu banii publici si sa aiba posibilitatea sa-si construiasca singur echipa guvernamentala, pentru ca acest lucru este foarte important in obtinerea performantei in luarea deciziilor.

Interviu publicat in Evenimentul Zilei
Social Share

Scrie un comentariu Cancel reply

*
*

captcha *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cele mai comentate
Ultimele comentarii
Printul Paul dezvaluie motivele care l-au determinat sa intre in cursa electorala: "In tara asta nu se fac afacer adevarat fara sa fii si politique mestecat"
17 Oct 2000
, 6 Comments
Despre inutilitatea unei legi a presei
09 Jan 2013
, 3 Comments
I-au luat lui Lance Armstrong boii de la bicicleta
24 Aug 2012
, 3 Comments
j : Lamentari, Radule, lamentari. Ati mancat mult...
21 Apr 2013
Radu Preda : Vlad, nu sunt naiv deloc. Asa si incepe textu...
21 Apr 2013
Petreanu : Nu fi naiv, Radu. Managerul respectiv nu face...
21 Apr 2013

Blogroll

  • Amar de zi
  • Bogdan Glavan
  • Dl. Ghibutiu
  • Guy Kawasaki
  • Libertarienii
  • Mark Cuban
  • Moshe Mordechai
  • Radu Tudor
  • Reporter Virtual
  • Richard Branson
  • Seth Godin
  • The Facebook blog
  • Turmbar
  • Un chinez ca tot romanu'
  • Viorel Ilisoi
  • W3 EDGE, Optimization Products for WordPress

Căutări rapide

Adrian Nastase Apple Being Julia Bruce Willis Calin Popescu Tariceanu Clive Owen criza Danone Denzel Washington Dinu Patriciu Elena Udrea Emil Boc fantoma de la opera film be cool interviu Mircea Geoana Ion Iliescu Ion Tiriac Johnny Depp john travolta Jude Law Julia Roberts Kinsey Lemony Snicket Mihai Razvan Ungureanu million dollar baby Mircea Daneliuc Mircea Geoana Miron Cozma Monica Ridzi Mugur Isarescu Natalie Portman Nissan Murano Nissan Pathfinder Omary Hayssam Petre Roman Pozitia copilului Printul Paul de Romania referendum 2012 schi sistemul nervos Star Wars Theodor Stolojan Tom Cruise Tom Hanks Traian Basescu
© 2012-2013 Radu Preda Recomandari: Stiri financiare | Curs Valutar banci | Evenimente business