Cu toate ca ar trebui consemnata mai degraba ca exemplu negativ de implicare a societatii civile in politica si administratie, candidatura lui Nicusor Dan are marele merit de a fi aratat ca Romania tacuta poate fi scoasa din letargie. E adevarat, cu cateva zeci de mii de voturi nu se face primavara, dar e totusi un promitator, in perspectiva unei viitoare abordari corecte.
Unde a gresit Nicusor Dan? A intrat in competitie de unul singur, din perspectiva celui care lupta cu sistemul, ceea ce l-a transformat intr-un fel de Don Quijote la fel de trist ca si originalul. Majoritatea celor care i-au acordat votul nu au facut-o in maniera constructiva, pentru ce ar fi putut face Nicusor Dan din postura de primar general, ci ca vot de blam la adresa celorlalti candidati si/sau a “sistemului”. Un sistem pe care cei mai multi nu sunt in stare sa-l defineasca, este un fel de rau originar care ar trebui starpit.
Sistemul nu trebuie infrant ci penetrat si obligat sa lucreze in folosul cetateanului. Iar asta nu poate face un profesor de matematica care crede ca oamenii se comporta precum cifrele (daca fiecare semnatar al listei de sustinere mai convinge inca 4 cetateni sa ma voteze, am castigat alegerile!), ci cu oameni competenti, sustinuti de o structura politica solida. Iar marea provocare este ca aceasta structura sa se dovedeasca viabila fara viciile cronice aratate de partidele care domina in momentula actual esichierul politic.
La aceasta provocare incearca sa raspunda o noua formatiune nascuta, nu ca Afrodita (sau, daca vreti, Alba ca Zapada) din spumele marii, ci din spumele de furie ale clasei de mijloc, cea mai obidita si mai putin reprezentata categorie sociala. “Forta noua” (F9) isi trage seva din initiativa “Impreuna 2012” lansata in iarna de Bogdan Naumovici, cu o abordare complet diferita insa. Mai precis, sustinatorii nu sunt chemati in jurul unor oameni, ci in jurul unor idei, urmand ca “fetele” Fortei sa apara pe cale naturala.
Momentan exista un Manifest, si doua documente programatice, “Cele 9 principii” si “Cele 9 prioritati”. Chiar daca cele doua documente pot fi considerate usor idealiste, manifestul (din care citam in continuare) surprinde, in fapt, modul natural de nastere a unei formatiuni politice, identificand mai intai “cererea” de pe piata precum si targetul, functie de care va fi croita “oferta”.
DE CE: Timp de 22 de ani, singura clasa din Romania careia i-a mers bine, a fost clasa politica. Iar pretul l-a platit mereu clasa de mijloc, cea din care faci si tu parte. “Castigam impreuna!” EI cu EI, mereu cu EI, niciodata cu tine! Impartindu-si functii, averi si banii tai irositi pe impozite. Firmele lor se tot ingrasa din monopolul contractelor cu statul. Impozitele din ce in ce mai mari pentru care tu nu dormi noaptea gandindu-te cum sa le platesti sau ce oameni sa mai dai afara, se duc direct in buzunarele lor, fara sa mai ramana nimic si pentru o biata autostrada. Firmele de stat sunt iertate de datorii, datorii pe care le platesti, cumva, tot tu.
CINE: Noi suntem clasa mijlocie din Romania! Antreprenori mici si medii, angajatii lor sau ai multinationalelor, oameni cu profesii liberale, medici, profesori sau fermieri. Coloana vertebrala a oricarei economii sanatoase. Cei care scriu azi: “va rugam sa ne scuzati/nu producem cat furati!”, care nu mai voteaza de ani de zile pentru ca le e sila sa mai voteze doar raul cel mai mic. Care si-au petrecut acesti 22 de ani invatand, indraznind, muncind si dand de munca altora si care azi, isi vad proiectele sugrumate, locurile de munca amenintate, datoriile crescand.
Clasa politica, care niciodata nu a reprezentat pe nimeni – dovada ca nu traieste din cotizatiile membrilor, ci din afacerile cu statul – nu a facut decat sa infraneze si sa paraziteze aceasta clasa mijlocie.
CE: E vremea sa ne luam Romania inapoi! Dar, pentru asta, trebuie sa intelegem ca micile bule de confort individual pe care ni le-am creat vor deveni din ce in ce mai mici si, in cele din urma, daca nu ne vom uni sa ne luam Romania inapoi, ni le vor sparge EI, una cate una, pentru a ne lua si ultimii bani.
Clasa de mijloc din Romania trebuie sa se auto-reprezinte, pentru ca nu o reprezinta nimeni. Trebuie sa ne punem in paranteza, pentru un timp, vietile profesionale si sa ne apucam, cei care vrem asta, de politica. Iar ceilalti, sa ii sustinem pe cei care se vor inhama la asta. Sa avem, in sfarsit, pe cine vota. Pe noi, dintre noi!
CAND: Acum!
Dat fiind faptul ca se adreseaza explicit si direct clasei de mijloc, noua formatiune se plaseaza clar la dreapta esichierului politic. “Nu vrem sa fim sclavii statului, ci angajatorii lui si sa il platim doar pentru serviciile pe care suntem de acord sa i le delegam. Nu statul trebuie sa decida cati bani imi mai raman din munca mea, treaba lui este sa ma convinga sa ii platesc cheltuielile, justificandu-le transparent, pentru serviciile pe care sunt de acord sa mi le faca”, se mai arata in Manifestul F9.
Asa cum spuneam, abordarea este complet noua si ramane de vazut daca cei care rezoneaza cu acest Manifest pot sau nu sa constituie masa critica necesara unei constructii politice solide. Si mai ales cati vor face pasul in fata, sa se autoreprezinte, asa cum sunt indemnati de initiatorii miscarii.