Isi mai aminteste cineva chinuitoarele zile dintre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale din 2004? Desi castigase alegerile, in formula Alianta PSD-PC, iar Adrian Nastase ii luase fata lui Traian Basescu in primul tur, PSD s-a ales cu buza umflata, pierzand si presedintia si guvernarea. Printre cauzele care au dus la acest deznodamant s-a aflat si UDMR-ul.
In primul rand, Mircea Geoana, care avea pe vremea aceea calitatea de candidat pentru functia de prim-ministru, a scapat porumbelul referitor la palma batuta de PSD cu UDMR pentru guvernare, ceea ce i-a oferit lui Traian Basescu argumentele pentru a capacita la vot in favoarea sa alegatorii PRM, deloc putini pe vremea aceea, si care au facut diferenta. Geoana s-a ales cu porecla de prostanac din partea lui Ion Iliescu, iar PSD cu Traian Basescu la Cotroceni.
Pasul al doilea a fost facut de UDMR care nu s-a multumit ca l-a carotat pe Adrian Nastase, dar au mai si acceptat propunerea lui Traian Basescu de a se alatura Aliantei D.A. la formarea unui guvern. Abia dupa ce ungurii au spus “ighen” a fost cooptata si “solutia imorala” PC.
Ei bine, au trecut anii, coalitia de guvernare s-a spart, dar UDMR a ramas alaturi de guvernul Tariceanu pana la finalul mandatului. Alegerile din 2008 au avut poate cel mai echilibrat rezultat de pana atunci, oricare doua formatiuni dintre PSD, PDL si PNL putand face guvernul impreuna. Cum Tariceanu a pus o conditie inacceptabila, postul de premier pentru PNL, iar PSD a declarat ferm, la discutiile cu liberalii, ca nu accepta UDMR la guvern, solutia care s-a desprins a fost concubinajul PDL-PSD. Fara UDMR, la cererea expresa a PSD, care nu uitase si nu iertase.
Si aceasta coalitie s-a spart dupa nici un an de guvernare, in perspectiva alegerilor prezidentiale. A intrat din noua Mircea Geoana pe fir facand o vizita prostanaceasca la spa-ul lui Sorin Ovidiu Vantu, iar Traian Basescu si-a mai asigurat un nesperat mandat de 5 ani. Guvernul Boc, trantit de motiunea de cenzura a reinviat din propria cenusa, amestecata, ce-i drept cu doua ingrediente-minune: o noua solutie imorala, numita de aceasta data UNPR si… UDMR. Iar ungurii si-au vazut linistiti de guvernare timp de trei ani si, dupa doar 6 luni de opozitie, revin din nou in Parlament, la fel de frumosi si frecventabili ca intotdeauna, la fel de dispusi sa-si asume si ei din povara guvernarii.
Numai ca… surpriza! Victimele lor din ultimele doua alegeri, PSD, au fost cat pe-aci sa-i bage din nou in guvern, ceea ce nu s-a mai intamplat pana la urma doar pentru ca vechii aliati ai UDMR, liberalii, s-au opus vehement, amenintand chiar cu spargerea USL.
Az a sep, az a sep…