S-a tot vorbit, în ultimii ani, de abuzul de ordonanţe de urgenţă practicat de absolut toate guvernele care s-au succedat la cârma ţării. Aşa cum le spune numele, ordonanţele de urgenţă au fost inventate pentru a da posibilitatea Guvernului să legifereze rapid , în situaţii de urgenţă. Mai mult decât atât, exista obiceiul ca înaintea fiecărei vacanţe parlamentare Legislativul să dea o lege de abilitare a Guvernului să emită ordonanţe de urgenţă, în care erau menţionate domeniile care puteau constitui obiectul unor astfel de iniţiative.
Cu timpul, ordonanţele au devenit principala metodă de legiferare, singura formă prin care Parlamentul mai lua totuşi parte la actul legislativ fiind dezbaterea şi aprobarea legilor de adoptare a ordonanţelor de urgenţă. Care legi nu de puţine ori modificau ordonanţa pe ici, pe colo şi anume în părţile esenţiale, denaturând complet sensul acesteia, mai ales dacă la mijloc era vorba despre bani.
Sau, în alte cazuri, deşi anumite grupări doreau cu ardoare modificarea ordonanţei în Parlament, nu reuşeau asta din cauza numărului insuficient de voturi, sau cel mult reuşeau în prima Cameră sesizată, cea decizională restabilind voinţa Guvernului.
Aşa au procedat, repet, toate guvernele din ultimii cel puţin 10 ani. Guvernul Boc sau mai bine zis guvernele Boc au venit cu tehnici legislative noi, de gherilă. Amintim aici ordonanţele neconstituţionale, care sunt reiterate pe principiul mai bagi un leu mai tragi o dată, până când păcăleşti Curtea Constituţională sau până când judecătorii acesteia se plictisesc să tot admită excepţiile ridicate de Opoziţie.
Un nivel superior a fost atins anul acesta: ordonanţa de dezaprobare a legii de aprobare! Re-cent, Legislativul a adoptat Legea 88/2011 , privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 59/2010 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Legea de aprobare dispune însă eliminarea impozitelor majorate pe clădiri şi maşini.
La şase zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial, pre-mierul Boc s-a sesizat şi a anunţat că va menţine aceste impozite şi anul viitor, având în pregătire o ordonanţă de urgenţă. Deşi Constituţia spune că legile sunt cele mai puternice acte normative, în practică acestea sunt spulberate în doi timpi şi trei mişcări printr-o ordonanţă de urgenţă sau chiar un act normativ inferior.
După care ultima ispravă de tehnică legislativă a profesorului de drept constituţional Emil Boc s-a produs la rectificarea bugetară de săptămâna aceasta. Din cauză că amintita rectificare încalcă Legea responsabilităţii fiscale, în loc să refacă socotelile astfel încât să se încadreze în lege, Guvernul va promova un act normativ de derogare de la două dintre paragrafele amintitei legi, asumându-şi totodată riscul de a-şi amenda propriul premier, propriii miniştri şi de a-i suspenda din funcţie. Mai rămâne doar ca guvernul Boc să emită o ordonanţă de urgenţă cu un articol unic prin care să se prevadă că, prin derogare de la orice lege şi chiar de la Constituţie, are dreptul să facă ce vrea.
Abuzul de ordonanţe dăunează grav economiei. Şi ar trebui oprit. De urgenţă!