Parcă în niciun an dezbaterea bugetului nu a generat atâtea patimi, dar si interes din partea mass-media. Culmea, niciodată Guvernul nu a avut în Parlament o majoritate mai confortabilă, care să-i asigure o votare lină. Ba chiar alesii puterii s-au abţinut să iasă prea tare din litera ministrului Pogea, ceea ce este iarăsi o noutate . Desigur, au existat nenumărate amendamente, dar nimeni n-a îndrăznit să strice echilibrul bugetar stabilit de Executiv.
Adică nu s-au apucat să ia de la Apărare ca să dea la Sănătate, e un exemplu la întâmplare, sau, Doamne fereste!, de la Administraţia Prezidenţială (a se citi campania prezidenţială) ca să dea la profesori.
Opoziţia, că asa s-a împământenit obiceiul, a turnat amendamente pe bandă rulantă, numai bune să fie respinse, unul câte unul sau, după caz, în bloc. Reţine însă atenţia marea victorie liberală repurtată de un deputat de Brasov, Gheorghe Gabor, al cărui amendament a fost aprobat de plenul celor două Camere reunite. Concret, este vorba despre o suplimentare de fonduri , cu 25.000 de lei, pentru reconstrucţia ecologică a Dumbravei Narciselor, satul Vad, comuna Sercaia, judeţul Brasov. Entuziasmat peste poate de izbânda sa, liberalul nostru le-a mulţumit călduros colegilor si, indiferent de culoarea politică, i-a invitat la Dumbrava, în duminica dinaintea Sfinţilor Împăraţi Constantin si Elena, să sărbătorească împreună fericitul eveniment.
Beţia succesului l-a făcut probabil pe deputatul Gabor să omită un lucru esenţial. Deplasarea „în teritoriu“ a unui număr de patru sute si ceva de parlamentari – noi presupunem cu rea-credinţă că se vor duce toţi – incumbă oarece cheltuieli. Deplasarea costă, cazarea asijderea, că doar
n-o să plece alesii obosiţi la drum, iar serbarea câmpenească o să coste si ea. Asa, la o socoteală empirică, să punem un tarif promoţional, ca pentru deputaţi si senatori, de 100 de lei de căciulă. Un mizilic! Dar dacă înmulţim cu 400, să fie număr rotund, face taman 40.000 de lei. Adică aproape dublu faţă de suma obţinută de liberal cu amendamentul său norocos.
N-am vrut să-i stricăm bucuria omului, si mai ales pe cea a beneficiarilor generozităţii parlamentare. Să fie sănătosi si să cheltuiască banii cu folos. Probabil că nici nu se va duce nimeni să sărbătorească. Problema este însă că, asa cum anticipam încă înaintea alegerilor uninominale, parlamentarii se vor transforma, mai devreme sau mai târziu, în agenţi de lobby pentru comunităţile care i-au ales. Vor vrea să le asfalteze străzi, să le plătească de la buget bone pentru copii, vor vărui scoli si biserici. Nu e rău, e nevoie si de lucrurile astea, si bine că are cine să se ocupe. Dar de politica ţării cine se mai ocupă? Ca si până acum, Guvernul. Care va legifera tot prin ordonanţe de urgenţă, de data asta fiind taxat pentru fiecare vot după modelul prezentat mai sus.