Dupa ce in urma cu doi ani ne minunam sau, dupa caz, ne indignam de coplata pe care voia s-o introduca Boc in sistemul medical, a venit randul tandemului Ponta-Nicolaescu sa ne bage-n boala. Asa cum bine zice un comunicat al Ministerului Sanatatii, “Legislatia in vigoare prevede implementarea mecanismului de coplata, conform Legii 220/2011 privind modificarea Legii 95/2006“, ceea ce e adevarat, numai ca simpla modificare a legii nu e de ajuns, trebuia ca guvernul sa emita si actele normative corespunzatoare pentru modificarea contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si, respectiv a normelor de aplicare a acestuia.
Ceea ce nu s-a intamplat nici pana in ziua de azi, sau daca s-a intamplat, respectivele acte normative nu fac referire si la coplata. De aceea avem acum o dezbatere publica luata practic de la zero. De ce am ajuns aici? Introducerea coplatii este ceruta de FMI si este cuprinsa in scrisoarea de intentie inaintata de guvern boardului FMI. Ce-i aia grija pe domnii de la fe-me-i de sistemul nostru de sanatate nu stim. Stim doar ca ii aia rau de tot, de s-a grabit Victor Ponta sa arunce pastila, fara apa, pe gatul opiniei publice.
Care ar fi rolul acestei coplati? Date fiind asigurarile repetate ca sumele percepute vor fi modice, excludem din start ideea suplimentarii bugetului Sanatatii. In raport cu cele 4,5 miliarde care se injecteaza anual in sistemul circulator al bolilor, ce s-ar aduna in acest mod ar avea efectul unei picaturi de apa intr-un lighean de votca, deci nu se pune. Ramane atunci motivatia oficiala, cum ca in acest fel va exista un control al internarilor fictive. A inteles insa, pana acum, cineva, CUM vor fi descurajate aceste internari de o taxa anemica de 10 lei?
Acum depinde pe cine vrea guvernul sa descurajeze. Pe pacientii care se interneaza fictiv ca sa traga chiulul de la serviciu sau de la scoala? Hai sa fim seriosi, 10 lei e un mizilic pentru oricine! Nu cred ca va avea vreun efect. Daca cei vinzati sunt medicii in cardasie cu managerii spitalelor, care in acest fel deconteaza sume mai mari de la C.A.S., iarasi dam in ridicol. O procedura ce necesita spitalizare presupune decontarea unei sume de circa 1400 de lei per caz rezolvat. Puneti si Dvs in balanta cele doua sume, 10 lei si 1400 de lei, si vedeti daca va fi cineva descurajat. Cat priveste birocratia, ei bine capusele sistemului public sunt perfect antrenate pentru lupta cu acest flagel, deci nu va fi nicio problema ca pe langa maldarul de acte necesare internarii sa se mai faca o gramajoara de acte pentru coplata, care coplata poate fi extrasa cu doua degete din orice buzunar de infirmira, dar’mite de doctori sau, scuzati vorba proasta, profesori.
Si atunci ce-i cu toata babilonia asta? E haos, asa cum suntem lasati sa ne imaginam, sau e doar o perdea de fum care sa ascunda alte chestii? Cum ar fi de exemplu incapacitatea de a articula un sistem corerent si eficace de plati in sanatate. Coplata asta e o frectie la picior de lemn daca nu e cuplata cu delimitarea clara a serviciilor minimale, de care sa beneficieze toata lumea, in baza unei cotizatii EGALE, urmand ca procedurile neincluse in pachetul minim sa faca obiectul unor asigurari private sau a platii acestora de catre pacient.
Oricat ne-am ascunde dupa degetul social-democratiei sau al social-liberalismului, sanatatea e cu plata! Nu se poate altfel. Nu ne putem amagi la nesfarsit ca e gratuita pe fata si pe baza de plic pe la spate, dupa cum nu putem tolera la nesfarsit doua sisteme diferite in structura (cel privat si cel public) pe care sa le finantam din aceeasi sursa, pentru ca vom constata ca majoritatea platilor sunt cel putin dublate din cauza suveicilor.