“Nissan este o combinatie admirabila iintre o berlina conventionala si un SUV – un adevarat crossover. Dar Murano este si o masina -simbol: sportiva, robusta si sigura”. Acest lucru ni-l spune Toyota! Nu va speriati, nu e vorba de renumitul competitor nipon, ci de Taiji Toyota, directorul Departamentului de Proiectare Produs de la Nissan Motor, artizanul lui Murano
Murano a fost gandit cu un singur scop: acela de a atrage cumparatorii sofisticati. Creat iin America, iin urma cu doi ani, noul SUV al lui Nissan a trecut Oceanul dupa ce i-au fost aduse nu mai putin de 300 de modificari pentru a se conforma pietei europene. Schimbarile au vizat cu preponderenta adaptarea la regimurile de viteza mai mari, obisnuite pe batranul continent, si au lasat intacte designul si confortul. L-am iincercat iintr-un weekend si prima concluzie este ca ai de-a face cu o masina care nu te poate lasa indiferent.
Cu ce se lauda Murano?
In primul rand, cu versatilitatea. Murano este un aliaj nobil iintre o berlina de lux, un off-road puternic si un SUV cu inima rezistenta. Sub capota toarce un motor de 3,5 litri, cu 6 cilindri dispusi iin V si 24 de valve, care dezvolta o putere maxima de 234 cai-putere la 6.000 de rotatii pe minut si un cuplu remarcabil de 318 Nm, la doar 3.200 de rotatii.
Un alt motiv de mandrie pentru constructorii lui Murano iil reprezinta cutia de viteze. In locul sistemului clasic, cu un numar fix de trepte, avem o Transmisie cu Variatie Continua (CVT), comandata de computer, care ofera un numar practic nelimitat de trepte. In plus , a fost adaugata o comanda manuala secventiala, care permite accesarea a sase trepte de viteza preselectate, prin deplasarea iinainte sau iinapoi a schimbatorului de viteze central.
In ce priveste tractiunea, Murano se lauda cu sistemul ALL MODE 4×4 cu comanda electronica. Pe romaneste, modul de operare iin conditii normale este cu tractiune pe fata, iar de iindata ce este detectata o alunecare a rotilor are loc activarea unui ambreiaj central, iar transmisia este distribuita corect iintre puntile fata si spate. Sasiul poate fi blocat iin tractiune integrala permanenta prin intermediul unui comutator aflat pe plansa de bord.
Sistemul ALL MODE include, iin afara de tractiunea integrala, o gama larga de sisteme de control al tractiunii, iinglobate sub denumirea de ESP+, care pot determina, iin anumite situatii, fie cuplarea franei si cuplarea ABS-ului, fie redirectionarea cuplului catre orice roata, controland astfel subvirarea, supravirarea sau tractiunea maxima pe drumuri alunecoase.
Ce ne-a placut?
Daca pana acum am conspectat cu constiinciozitate din materialele puse la dispozitie de reprezentanta, a sosit momentul sa va iimpartasim impresii dupa doua zile de pilotat “frumoasa sau bestia”, iin care cei 234 de cai au fost alergati cale de 400 de kilometri.
Despre confort, numai de bine. Masina este chiar deosebita, iar iin interior nu ai a te plange de nimic important. Confortul soferului este asigurat de scaun, oglinzi, volan si – atentie! – pedale reglabile electronic. Mai mult, scaunul se da respectuos iin spate cand deschizi usa ca sa cobori si revine iin pozitia memorata anterior cand bagi cheia iin contact.
Spatii de depozitare mai mult decat generoase, loc ca-n sufragerie pentru toti cei cinci pasageri, o sumedenie de airbag-uri, nici urma de zgarcenie. Un sistem de navigatie pe cat de performant pe atat de inutil iin Romania ocupa partea centrala a consolei. Vestea buna e ca ecranul color al acestuia serveste drept display pentru camera de luat vederi care intra automat iin functiune iin momentul cand cuplezi marsarierul, astfel ca mersul cu spatele devine o placere chiar si pentru o soferita iincepatoare (scuzati accesul spontan de misoginism!). Ar mai fi de adaugat sistemul audio Bose cu foarte multe boxe si subwoofer iin roata de rezerva (!).
La capitolul condus, partea frumoasa e ca masina, odata pornita, merge singura. Nu smuceste, nu face scandal, trebuie doar din cand iin cand sa muti piciorul de pe acceleratie pe frana. Daca iinsa vrei sa faci o liniuta la semafor sau sa tai calea vreunui autobuz enervant, apar problemele. Cu transmisia automata risti sa te “bata” si-un Logan, pentru ca herghelia e la pascut, iar motorul se iincapataneaza sa stea la 2.000 de ture, asa cum iii dicteaza CVT-ul.
Dar exact pentru astfel de situatii s-a inventat comanda manuala secventiala, care iiti permite sa dai bice la 5-6.000 de ture, iar “bestia” zvacneste corespunzator. Pana iin treapta a cincea te simti ca iintr-o adevarata masina sport, iar a sasea e mai mult de fite pentru ca viteza nu mai creste nici daca scoti pedala prin podea. Sa mai spunem ca, daca rezerva de putere pe care ti-o asigura un astfel de motor era de asteptat, cuplul iiti rezerva surprize. Placute. Fiindca putine masini pot rula cu 140 km/h la doar 2.400 de rotatii pe minut iin treapta a cincea de viteza!
Ce nu ne-a placut
Intai, faptul ca, desi are ambitii (justificate) de masina sport, scaunele sunt tipic americane, plate ca niste banchete de fast-food. Apoi deranjeaza lipsa unui computer de bord, sa ne spuna cate grade sunt afara ca sa stim cum ne iimbracam daca am dormit iin masina, care e consumul si, mai ales, cati kilometri mai putem parcurge cu benzina din rezervor. Este adevarat ca, daca iiti permiti o astfel de masina sau traiesti iin America, nu-ti pui problema costului carburantului, dar iin conditiile iin care consumul este sensibil mai mare decat cel specificat e bine sa stii din timp cand trebuie sa alimentezi.
Si, in fine, nu ne-a placut ca masina e fabricata iin Japonia, asa ca, pe langa accizele umflate ale lui Tariceanu, mai trebuie sa platim si taxe vamale care se aplica unui pret destul de piperat oricum (37.500 euro CIP).
In loc de concluzie
Murano este chiar o masina deosebita, pe care nu vad cum ar putea sa nu si-o doreasca cineva dupa ce a condus-o cat de putin. Mai presus de toate plusurile sau minusurile pe care le-am detectat, crossoverul lui Nissan are un atu imbatabil: singura iintrebare pe care ti-o pui atunci cand ai ajuns iin showroom este ce culoare sa fie “frumoasa”. Pentru ca Murano se vinde iintr-o singura varianta constructiva, cu nivelul de dotare “ultimate”. Restul dilemelor existentiale ale cumparatorului, cum ar fi motorizarea, tipul de combustibil, lista de optionale, tapiteria etc., au fost eliminate din start. Vorba celor de la Nissan: SHIFT_!
Specificatii tehnice
Caroserie 5 usi, 5 locuri
Motor 3.498 cmc, 6 cilindri iin V, 24 valve
Putere maxima 172 kw (234 CP) / 6.000 rot/min
Cuplu maxim 318 Nm/3.600 rot/min
Carburant Benzina (RON/98)
Tip injectie Injectie electronica multipunct
Transmisie Automata X-Tronic CVT-M6
Tractiune 4×4 (part time)
Directie Servoasistata, variabila iin functie de viteza
Sistem franare Servoasistat, discuri ventilate, ABS+EBD
Roti Jante aliaj 18″, pneuri 225/65 R18
Masa totala 2.380 kg
Sarcina utila maxima 510 kg
Dimensiuni 4770(L) x 1880(l) x 1700(h)
Capacitate portbagaj 476(877) litri
Capacitate rezervor 82 litri
Consum (urban/extra/mixt) 17.2/9.5/12.3
Viteza maxima 200 km/h
Acceleratie 0-100 km 9.1 sec
Garda la sol 180 mm