Cine spune ca-i plac cursele de masini si nu a asistat live la niciuna nu stie ce vorbeste.
Cine se uita la cursele de Formula 1 pe TVR si se declara fan este macar putin ipocrit. La televizor, si cu ineptiile debitate pe banda rulanta de Miky Alexandrescu, toate pisicile sunt negre. Adevarata placere la vederea bolizilor care mananca asfalt nu poate fi incercata decat pe marginea pistei. Indiferent de clasa masinilor din competitie. Timpanele maltratate de zgomotele divine sunt doar un binemeritat suvenir. Iti doresti parca sa nu-ti mai revina auzul la loc…
Cursele de masini sunt o lume aparte. In care se simt bine, in primul rand, cunoscatorii si cei implicati, dar si (pro)fanii. Poti sa apreciezi unghiul de abordare a unui viraj, modul in care pilotii schimba vitezele, tacticizarea extrema a cursei, expeditivitatea neverosimila a tehnicienilor sau pur si simplu pot sa-ti placa masinile colorate strident si pline de reclame ori zgomotul cu adevarat aparte. Adrenalina e un capitol aparte. Intr-un cuvant, a asista la o cursa este o experienta de neegalat. Sau, mai bine zis, care nu poate fi egalata decat de urmatoarea cursa.
Exista insa si o treapta superioara de “viteza”. Aceea in care treci de la statutul de privitor la cel de alergator. Orice pasionat al sporturilor cu motor isi doreste, probabil, sa conduca o masina de WTCC pe circuit. Dar nu aceasta e marea provocare! Mult mai interesant e sa stai pe locul din dreapta si sa te lasi condus de un pilot adevarat. Senzatiile sunt incomparabile. Conteaza nu atat priceperea profesionistilor, cat usurinta cu care acestia trec peste barierele psihice pe care le are orice om de bun-simt. Un viraj pe care, avand la dispozitie o masina performanta, l-ai lua, sa zicem cu 80 km/h, iar fiind pe pista ai avea poate tupeul sa calci acceleratia la 120, e luat de pilot lejer cu 180 km/h. Iar “pasagerul”, neavand “covrigul” de care sa se tina, simte mult mai intens efectul fortei centrifuge care parca vrea sa-l scoata prin usa.
Am avut parte de aceasta experienta la Valencia, cu ocazia penultimei etape din WTCC, ca invitat al echipei SEAT, una dintre fruntasele clasamentului. Dar poate chiar mai interesant decat turul facut in masina de curse a fost un altul, la bordul unei masini de strada 100% – noul Seat Leon FR, pilotat de unul dintre membrii echipei, respectiv James Thompson. Spre surpriza multora, diferenta este incredibil de mica, si in conditiile in care Leon FR era cu aproape 200 de kg mai greu. Este adevarat ca drive-testele obisnuite nu au cum sa arate pe de-a-ntregul bestia de sub capota si nici nu este recomandat sa incercati asa ceva acasa, dar versiunea Formula Racing (FR) a Seat-ului Leon este chiar… auto emocion!
Cat despre cursa propriu-zisa si atmosfera din jurul padocurilor, imaginile vorbesc mult mai bine.
Leon WTCC – date tehnice
MOTOR:
4 cilindri in linie – 2.000 cmc
280 cai-putere la 8.500 rpm
TRANSMISIE:
Tractiune fata
Cutie de viteze secventiala cu 6 trepte
SUSPENSII:
Fata: McPherson
Spate: multilink
DIMENSIUNI:
Lungime: 4.331 mm
Latime: 1.845 mm
Ampatament: 2.620 mm
Greutate: 1.140 kg (cu sofer)
ROTI:
Jante – 9×17″
Pneuri: Michelin 24/61/17″
PERFORMANTE:
In functie de pilot
CONSUM:
Gaura neagra in rezervor
PRET:
Scump, doamna, scump!
Leon FR – date tehnice
MOTOR:
4 cilindri in linie – 1.984 cmc
200 cai-putere la 5.100 rpm
Cuplu maxim – 280 Nm/1.800-5.000 rpm
TRANSMISIE:
Tractiune fata
Cutie de viteze manuala cu 6 trepte
PERFORMANTE:
Viteza maxima: 229 km/h
0-100 km/h – 7,3 sec.
CONSUM:
Urban: 11 l/100 km
Extraurban: 6.2 l/100 km
Mixt: 7.9 l/100 km
DIMENSIUNI:
Lungime: 4.323 mm
Latime: 1.768 mm
Ecartament: 1.527 mm
Greutate: 1.334 kg
ROTI:
Jante – 7×17
Pneuri: 225/45 R 17
PRET:
19.823 EUR (CIP)
24.038 EUR (DDP)