• Despre mine
  • Site map
  • Căutări rapide
  • Contact

  • Home
  • Politică
  • Economie
  • Travel
  • Filme
  • Gourmet
  • Miscellaneous


Un bolognese vero

0
03 Nov 2013
paste bolognese,Sos bolognez
by Radu Preda
Pentru 6 portii:
750 gr carne de vita tocata (pulpa, vrabioara, gulas)
2 cepe medii
2 morcovi mari
1 tulpina de telina
1 lingura de ulei
30 grame unt
300 ml lapte degresat
300 ml vin alb sau roze, sec
500 gr rosii decojite in bulion
750 ml suc de rosii (de preferinta homemade)
1/4 lingurita nucsoara
sare, piper, ardei iute (dupa gust)

 

Dupa macaroanele cu branza care au facut deliciul sau, dupa caz, oroarea copilariei celor trecuti de prima tinerete, cand vorbim de paste, cele mai cunoscute sunt cele cu sos bolognez. Poate si pentru ca primele restaurante cu specific italienesc deschise dupa 1990 in Romania au pus la loc de cinste in menu acest “dish” (ca sa ne prostim ca la masterchef).

Asa cum fiecare soldat are in ranita bastonul de maresal iar romanul s-a nascut poet, fiecare bucatar, amator sau profesionist, are in polonic priceperea de a prepara acest sos, simplu si gustos. Numai ca, vorba unei reclame care a facut istorie, mancatul asta, si pe cale de consecinta gatitul, nu e treaba asa chiar pentru oricine. Iar sosul bolognez este unul dintre cele mai migaloase din intreaga cuccina italiana. In caz ca va imaginati cumva ca se face tragand repede la tigaie niste carne de vita cu bulion, pana se fierb pastele, dupa care mermelim totul si gata, ei bine, lucrurile stau cu totul si cu totul altfel.

Ca toate lucrurile bune, in afara desigur de McDonalds si KFC, si sosul bolognez se face cu pricepere, dar mai ales cu rabdare. Pentru ca dureaza, in functie de cantitate, intre 4 si 6 ore! Nu, nu e gluma! Dupa ce veti incerca, daca veti respecta reteta, veti intelege care e diferenta dintre o bucatarie cu traditie si fast-food.

S-o luam asadar, by the book, special thanks to Marcella Hazan, un fel de Sanda Marin a bucatariei italiene. Si un amanunt esential: oricat de ciudat ar parea, sosul bolognez NU contine nici urma de usturoi. Sau mai direct spus, usturoiul in sosul bolognez este o BARBARIE culinara!

1. Puneti intr-o cratita mare (6 litri) uleiul si untul la incins la foc mediu
2. Tocati marunt ceapa, morcovii si tulpina de telina (eventual la robot), dupa care sotati-le in cratita, pana incepe ceapa sa devina aurie
3. Adaugati carnea tocata si mestecati in continuu, pana cand pierde complet culoarea rosie si se marunteste in bucatele mici. Adaugati sare si piper.
4. Cand toata zeama e pe cale sa se fi evaporat, adaugati laptele. Daca fierbe prea “cu clabuci” mai micsorati focul. Tineti asa pana cand tot laptele a scazut, iar carnea arata ca o pasta vascoasa, fara zeama vizibila
5. Adaugati vinul si dati focul mai iute, pana cand da in clocot, dupa care lasati focul mai mic. Amestecati in permanenta, pana cand scade tot vinul. Potriviti de sare si piper, adaugati nucsoara. Cand ajungeti in acest punct, sunteti la jumatate! Curaj, ce-a fost greu a trecut!
6. Adaugati bulionul si 2 cesti de apa, dati in clocot, dupa care lasati focul mic de tot. Amestecati din cand in cand (cam o data la 10 minute). Pe masura ce compozitia scade, adaugati suc de rosii, cate putin. La final, sosul trebuie sa fie vascos, omogem, fara “zeama”.
7. Puneti pastele intr-o tigaie (ceramica sau semiwok) – recomand rigatoni sau penne, merg si spaghete, si adaugati cate 1-2 polonice mari de sos pt fiecare portie. Amestecati bine pana cand pastele sunt patrunse de sos si incep sa sfaraie.
8. Presarati parmezan (in farfurie) si gata! Se insoteste de minune cu un pahar de vin roze sec, sau cu unul de vin rosu sec, putin racit (cca 12-14 grade).

O ultima precizare: secretul acestui sos este ca fiecare lichid adaugat sa fie “scos” prin fierbere la foc mic aproape in totalitate. Viteza acestui proces depinde de taria focului si de indemanarea bucatarului de a mesteca astfel incat sa nu se prinda de cratita. Deci daca va grabiti, exista si o varianta turbo, pe care eu insa nu o recomand!

bolognese_01
bolognese_02
bolognese_03
bolognese_04
bolognese_05
bolognese_06
bolognese_07
bolognese_08
bolognese_09
bologneze_10
bologneze_11
bologneze_12

Social Share

Scrie un comentariu Cancel reply

*
*

captcha *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cele mai comentate
Ultimele comentarii
Printul Paul dezvaluie motivele care l-au determinat sa intre in cursa electorala: "In tara asta nu se fac afacer adevarat fara sa fii si politique mestecat"
17 Oct 2000
, 6 Comments
Despre inutilitatea unei legi a presei
09 Jan 2013
, 3 Comments
I-au luat lui Lance Armstrong boii de la bicicleta
24 Aug 2012
, 3 Comments
j : Lamentari, Radule, lamentari. Ati mancat mult...
21 Apr 2013
Radu Preda : Vlad, nu sunt naiv deloc. Asa si incepe textu...
21 Apr 2013
Petreanu : Nu fi naiv, Radu. Managerul respectiv nu face...
21 Apr 2013

Blogroll

  • Amar de zi
  • Bogdan Glavan
  • Dl. Ghibutiu
  • Guy Kawasaki
  • Libertarienii
  • Mark Cuban
  • Moshe Mordechai
  • Radu Tudor
  • Reporter Virtual
  • Richard Branson
  • Seth Godin
  • The Facebook blog
  • Turmbar
  • Un chinez ca tot romanu'
  • Viorel Ilisoi
  • W3 EDGE, Optimization Products for WordPress

Căutări rapide

Adrian Nastase Apple Being Julia Bruce Willis Calin Popescu Tariceanu Clive Owen criza Danone Denzel Washington Dinu Patriciu Elena Udrea Emil Boc fantoma de la opera film be cool interviu Mircea Geoana Ion Iliescu Ion Tiriac Johnny Depp john travolta Jude Law Julia Roberts Kinsey Lemony Snicket Mihai Razvan Ungureanu million dollar baby Mircea Daneliuc Mircea Geoana Miron Cozma Monica Ridzi Mugur Isarescu Natalie Portman Nissan Murano Nissan Pathfinder Omary Hayssam Petre Roman Pozitia copilului Printul Paul de Romania referendum 2012 schi sistemul nervos Star Wars Theodor Stolojan Tom Cruise Tom Hanks Traian Basescu
© 2012-2013 Radu Preda Recomandari: Stiri financiare | Curs Valutar banci | Evenimente business