– 1 kg mere ionatane
– 1 cana de zahar
Aluatul:
– 6 oua,
– 2 plicuri zahar vanilat
– 1 plic praf de copt
– 1 cana de zahar
– 250 gr faina (3 nule)
– 4 linguri ulei
Modul de preparare:
1. Se ia o cratita mai mare sau o tava inalta, in care se face zahar ars (1 pahar = 200g), apoi se pun cate mere incap. Ionatane medii, cu samburii scobiti, iar golul se umple cu nuci, stafide, dulceata, scortisoara etc, dupa gust.
2. Se dau la cuptor (foc mediu sau 160 grade) pana se coc… Ca sa va dati seama ca sunt coapte, le incercati cu scobitoarea, trebuie sa intre “ca-n branza”.
3. Pana se coc merele, se face aluatul. Se freaca galbenusurile cu 1/2 cana zahar si apoi cu uleiul, iar albusurile se bat spuma cu cealalta jumatate. Apoi se amesteca gentil cu faina, se pun plicurile si gata. Aluatul trebuie sa fie moale si curgator… Nu chiar ca la clatite, dar nici prea vartos.
4. Cand sunt gata merele, scoateti cratita din cuptor si turnati aluatul peste mere pana le acopera complet. Aveti grija ca merele sa nu fie lipite de peretii laterali, ca sa intre si acolo aluat. Dati la cuptor si tineti la foc mediu (150-160 grade) pana se umfla si se maroneste la suprafata. Incercati cu scobitoarea, trebuie sa iasa uscata din aluat cand e gata… Daca e umeda, mai trebuie tinut.
5. Lasati sa se raceasca dupa care se rastoarna in platou. Se orneaza cu frisca si gata