Desi ar parea la prima vedere una dintre cele mai simple retete de paste, practica ne-a demonstrat ca orice greseala, cat de mica, poate compromite produsul. Asa ca reteta trebuie urmata cu mare atentie.
1. Se pun pastele la fiert, cu sare si un strop de ulei de masline. Se scot si se strecoara cu 1 minut mai devreme decat timpul de fierbere indicat pe ambalaj.
2. In timp ce fierb pastele, se pregateste sosul. Ardeiul gras taiat cubulete de cca 5-7 mm se pune la calit in ulei de masline, la foc iute. Dupa cca 5 minute se adauga usturoiul taiat felii de 1-2 mm grosime. Se tine la foc mediu, pana cand ardeiul incepe sa se moaie, iar usturoiul capata o tenta aurie. Se pun rosiile decojite si bulionul (tinute la temperatura camerei) si se lasa la foc mic inca 5 minute. Gustati sucul de rosii inainte, iar daca este acru adaugati in sos2 lingurite de zahar.
3. Adaugati in sos verdeturile taiate marunt, sare si piper dupa gust, apoi adaugati pastele curse bine de apa. Amestecati la foc mic inca 4-5 minute, pana cand sosul se impregrneaza uniform in paste. Se servesc cu parmezan ras presarat deasupra.