Pentru cine nu stie cine a fost Julia Child, dati un search pe net (sau folositi link-ul de aici) inainte sa cititi reteta. Nu de alta, dar veti avea si un subiect savuros de conversatie in timp ce savurati puiul…
Incepeti asadar prin a pune intr-un bol mare cimbrul, rozmarinul, 5 dintre jumatatile de lamaie stoarse bine de zeama (si zeama, desigur!), sare si piper. Amestecam nitel maglavaisul, dupa care trantim in bol puiul spalat bine in prealabil (daca n-aveti prealabil, merge si in lighean!). Il mermeliti putin prin zeama respectiva, dupa care indesati bine tot continutul solid al bolului in burta puiului. Daca lamaile sunt prea mari, puteti sa lasati una dintre jumatati afara, sunt suficiente si 4…
Luati o tava potrivita (ceramica, Jena, teflon), pe fundul careia asezati uniform ceapa taiata julien mare (latimea 4-5 mm) Deasupra asezati frumos puiul, peste care turnati zeama ramasa in bol, asa, ghinișor, să ramana piperul deasupra, dupa care il stropiti lejer cu ulei de masline si mai presarati o mana de sare grunjoasa peste. Legati-i picioarele ca sa stea frumos in tava, dupa care bagati-l in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius. Il lasati acolo 1 ora si-un sfert (75 de minute). Acum depinde de la cuptor la cuptor, puteti sa-l lasati cca 45 de minute cu o folie de staniol peste pieptul bombat, sa nu se arda, sau il mai umeziti din 15 in 15 minute cu zeama din tava.
Cand timpul a expirat si puiul e rumenit, il scoateti din cuptor, apoi din tava, si il lasati sa se odihneasca putin intr-un bol (eventual in cel in care l-ati pregatit pentru solar). Cat tava este fierbinte inca, scurgeti grasimea si turnati repede supa de pui, cu care ”spalati” bine arsura din tava, apui strecurati bine tot continutul tavii intr-o tigaie de sotat. Daca e prea subtire, il mai puneti pe foc cateva minute sa mai scada, dupa care adaugati grasimea, sucul de la ultima jumatate de lamaie si zeama scursa din pui in bol. Sosul e gata!
Mai ramane sa faceti repede o salata din baby-spinach si rucola, asezonata cu sare, piper, ulei de masline si otet balsamic. Asezati salata pe un platou, iar deasupra bucatile de pui taiate frumos. Daca simtiti nevoia unei garnituri mai consistente, recomand (aici Julia nu mai are niciun amestec) un piure de morcov, telina si pastarnac. Bon apetit!
P.S. Merge ”uns” cu un roze sec sau cu un barbarism oenologic – un cabernet-sauvignon tanar, neintinat de baric, tinut la frigider (4 grade C)!