Un desert aparent usor de facut. In realitate insa, reglarea consistentei perelor si a sosului (esentiale pentru reusita) depinde foarte mult de sortimentele folosite, si trebuie determinata experimental, prezentele indicatii fiind doar orientative.
1. Curatati perele de coaja si scobiti samburii. Pastrati codita.
2. Puneti la fiert vinul, cu zaharul si mirodeniile. Amestecati pana se dizolva zaharul.
3. Cand a dat in clocot adaugati perele. Lasati sa fiarba la foc mediu cca 25 minute, pana devin usor stravezii, iar scobitoarea intra “ca-n branza”.
4. Scoateti perele, dati-le la racit, apoi la frigider. Strecurati zeama si lasati in continuare pe foc, pana cand devine usor vascoasa, cca 30 min. Puneti si sosul la racit. Trebuie sa stea cel putin 2 ore la frigider inante de a fi servite.
5. Se serveste ca atare, sau cu inghetata de vanilie si/sau frisca.