1. Curatati de tendoane fileurile (fixati cu marginea sortului, sau cu un prosop de bucatarie capatul gros al tendonului, dupa care trageti cu latura netaioasa a cutitului in lungul lui).
Puneti carnea intr-o marinada facuta din:
– 4 linguri de ulei de masline
– 1 pahar (200 ml) vin roze
– pimento sau boia dulce
– rozmarin pisat si/sau proaspat
– o lingura de aceto balsamico
Carnea trebuie tinuta in marinada, la frigider, minim 1 ora… Ideal ar fi 12 ore
2. Caliti ceapa taiata julienne intr-o lingura de ulei in wok (sau o tigaie ceramica gen semi-wok) timp de 1 minut, dupa care adaugati ardeiul gras taiat felii groase cat un deget. Dupa inca 4-5 minute adaugati si ciupercile taiate felii mari.
Nu tineti acoperit, sucul rezultat trebuie redus.
3. Concomitent, puneti pe foc iute, intr-o alta tigaie inalta, carnea cu tot cu marinada. Lasati sa fiarba innabusit cca 10 minute, pana devine alba.
4. Scurgeti carnea de zeama si adaugati-o in wok peste legume. Mai tineti la foc potrivit cca 7-8 minute, pana se reduce sosul si carnea se rumeneste frumos.
5. Se serveste cu parmezan ras deasupra si merge bine cu sos dulce-acrisor, in genul celui de la Uncle Ben’s. Merge de minune cu un roze sec, dar si cu un vin alb fructat.
*) vine de la ardei, e un termen inventat de mine, ca si reteta de altfel…