Unul dintre cele mai simplu de preparat deserturi ocupa, cu foarte mici exceptii, un loc fruntas in topul preferintelor oricui. Pe cat de simplu este, pe atat de mult variaza retetele, de la o bucatarie la alta. Va prezint in continuare varianta minimala, fara briz-brizuri, cu care nu aveti cum sa dati gres!
1. Se spala orezul si se pune la fiert in 3 cani de apa (dublul volumului de orez); dupa ce a dat in clocot, mai tineti 5 minute, apoi scurgeti bine.
2. Puneti laptele la fiert cu zaharul (inclusiv cel vanilat). Cand a dat in clocot adaugati orezul si lasati la foc mic, amestecand in continuu.
3. Cand mai e foarte putin lichid, adaugati frisca lichida si coaja de lamaie. Mai tineti 2-3 minute pe foc, dupa care turnati in castroane. Presarati scortiosoara macinata. Se serveste, dupa gust, cu dulceata de visine sau de fructe de padure.
Important: luati de pe foc inainte sa devina prea vascos. Eventualul surplus de lichid va fi absorbit.