Nimic nu e nou sub soare… Si monicile gabor ale americanilor viseaza in fata televizorului, in cine stie ce orasel uitat de lume , sa ajunga vedete. Si americanii au prototipurile lor de virgil iantu dupa care suspina in taina adolescentele. Si la americani televiziunea creeaza dependenta si emulatie.
Exista totusi cateva mici diferente . In timp ce noi ne luptam cu nivelul de trai, PIB-ul, fiscalitatea lui Vladescu sau dramoletele liberalilor, la ei “political corectness-ul” este la mare pret, de la marii dregatori si pana la devoratorii obisnuiti de hamburgeri. Problemele etnice, de exemplu, consuma intr-o mare masura dezbaterile publice. Sau razboaiele in care nepotii unchiului Sam sunt angrenati de-a lungul si de-a latul mapamondului.
Revenind la asemanari, au si americanii emisiuni TV de succes, ma rog, numite show-uri: “Dansez pentru tine” se numeste la ei “Cant pentru mine”. “Din dragoste” a fost copiat sub numele de “Oprah”, “Tuca Show” se cheama “Larry King Live”, iar “Surprize, surprize” a fost ecranizat sub titlul “Postasul suna intotdeauna de doua ori”.
Dar ce legatura au toate acestea cu filmul “American Dreamz”? Aparent, niciuna. In realitate, ca sa faci la ei o comedie nu trebuie decat sa ai un scenarist care sa iasa macar o ora pe zi din casa si sa se uite la televizor. Daca bugetul iti permite, il inchiriezi pentru asta pe Paul Weitz, faci si o economie in buget, pentru ca tipul e si regizor, inchizi ochii cand semnezi cecul pentru onorariul lui Hugh Grant, care vine “la pachet”, ii lasi de capul lor si in cateva luni filmul e gata si dolarii incep sa curga.
Este “American Dreamz” o comedie de succes? Greu de spus. Am vazut si mai bune, dar si mai rele. Oricat de adorabil ar fi Hugh Grant (atentie, aprecierea e subiectiva rau, sunt fan declarat!), nu se poate sa nu te enerveze cliseele obositoare de genul: “am nevoie pentru show de un arab si un evreu”, si replica vine – “un evreu-arab?”… Un amanunt interesant: in filmul asta nu prea apar n…, pardon, afro-americani, dar, ma rog, e doar o comedie.
In fine, am lasat la sfarsit un ingredient de baza, care, de fapt, ofera si principala deosebire dintre noi si americani. Noi avem un presedinte-jucator, in timp ce ei au un presedinte-gogoman. Sau prost, depinde cum traduci “stupid”. Nu vom sti niciodata daca asa e George W. Bush in realitate, dar asa rezulta din filmele americane. Inclusiv din “American Dreamz”. De unde se poate trage concluzia ca orice american are in ranita un baston cu care sa-i dea peste ceafa presedintelui. Asa ajunge bietul de el sa vada stele verzi si curcubee peste tot.
Vise americane
SUA, 2006
Titlul original: American Dreamz
Scenariul si regia: Paul Weitz
Distributia: Hugh Grant, Dennis Quaid, Mandy Moore, Willem Dafoe, Sam Golzari, Chris Klein
Comedie, 107 minute
Rating IMDB: 5,9/10
Rating SFin: 6,5/10