Avertizarea 1: In caietul de presa, regizorul Ridley Scott ne marturiseste ca “Regatul Cerului” (traducerea fidela a titlului original ar fi fost “Regatul Raiului”) nu este un film documentar, ci unul istoric. Drept care purcede cu ambitie la a amesteca in aceeasi ciorba templieri, cruciati, regi, baroni, cetati, care au in comun doar faptul ca se regasesc, la pagini diferite, intre copertele cartii de istorie.
Avertizarea 2: Cine are cunostinte, fie si sumare, de istorie medievala ar putea incerca o usoara senzatie de disconfort vazand cum templierii sunt vopsiti in banditi, cum sunt zapacite intre ele cruciadele de rezulta ca Richard Inima de Leu ar trebui sa fie propriul sau bunic, cum regelui sunit Saladin i se pun in carca niste consilieri “hassasini” (traiasca Dan Brown!), desi acestia erau siiti de felul lor etc.
Avertizarea 3: Daca ati apucat sa vedeti ultima parte din “Lord of the Rings”, scena asediului Ierusalimului din pelicula lui Scott pare decupata dintr-un film romanesc nesubventionat de CNC.
Avertizarea 4: Filmul, ca orice productie americana care se respecta, are mesaj. Ceva de genul “nu exista cavaler perfect , iar cine vrea o casa in Rai trebuie sa contracteze musai un credit ipotecar pe Pamant, dar procesul-verbal de receptie il semneaza in Ceruri”. O filozofie cam schioapa pentru gustul publicului autohton, care in general se confrunta cu alte drame metafizice decat devoratorii de hamburgeri de peste Ocean.
Avertizarea 5: Daca va duceti la “Kingdom of Heaven” ca urmare a inscriptiei de pe afis, cu litere aproape la fel de mari ca titlul, “de la regizorul Gladiatorului”, e bine sa stiti ca e vorba doar de o strategie de marketing si ca intre cele doua filme sunt diferente ca de la cer la pamant. La propriu si la figurat.
Avertizare finala: Daca dupa avertizarile de mai sus insistati totusi sa vedeti filmul, nu alegeti o ora tarzie (la Mall, de exemplu, este programat si de la 22.45)! Exista un risc sporit sa adormiti si sa ratati un final de-a dreptul plictisitor.
P.S. Ca sa spunem si ceva de bine: chipul mancat de lepra al regelui Baldwin, care ne este revelat dupa moartea acestuia, este realizat in mod absolut remarcabil!