Il cunosc pe Naumovici de multi ani, am fost colegi de liceu si ma simt cumva complice la succesul fulminant al reclamei lui inspirate din Razboiul Stelelor. Nu din alt motiv decat acela ca, in urma cu aproape douazeci de ani, Bogdan povestea filmele la fel cum o face in spotul pentru televizoarele Teletech. Ei bine, faptul ca un film a ajuns pretext de reclama comerciala, iar tema muzicala a fost transpusa in mod genial pe tambal, dovedeste, in caz ca mai era nevoie, ca Razboiul Stelelor a depasit de mult granita celei de-a saptea arte si a intrat in folclorul planetar. Si, de ce nu?, galactic.
Trecand peste revolutia infaptuita de George Lucas in cinematografie, prin veridicizarea efectelor speciale, Star Wars este un fenomen, o cultura, o religie chiar. Milioane de fani din intreaga lume (nu este nici o exagerare!) traiesc, respira pentru idolii lor Luke Skywalker, Yoda, R2D2 etc. In paralel, s-a dezvoltat un business de multe sute de milioane de dolari, o adevarata industrie. Internetul, aparut ca fenomen de masa cu mult dupa primul episod al seriei, nu a facut altceva decat sa adauge un zero in coada cifrei de afaceri.
Sa-i dam insa Cezarului ce-i al Cezarului. Daca fenomenul de masa, scapat de sub control , are cauze multiple, „detonatorul” a fost George Lucas. El a inventat, practic, o noua categorie de apreciere a filmelor. Daca pana la el peliculele se judecau in functie de scenariu, de viziunea regizorala sau de prestatia actorilor, acum exista si criteriul efectelor speciale.
Iar afluenta incredibila de oameni maturi care merg sa vada acest film pentru copii, practic un desen animat de lungmetraj, nu se datoreaza nici povestii excesiv de naive, nici prestatiei actorilor (cu mult sub media acceptabila), ci tocmai acestor efecte speciale care te tintuiesc in scaun cu ochii lipiti de ecran aproape doua ore si jumatate.
Episodul VI al seriei, din punct de vedere cronologic, si III din punctul de vedere al actiunii, inchide primul ciclu al Razboiului Stelelor. Am aflat cine e Darth Vader si cum a trecut el de partea Fortei Intunecate si toate sinapsele istoriei galactice s-au cuplat. Povestea e rotunda acum si nu ne ramane decat sa asteptam cu emotie episodul VII. Daca nu cumva George Lucas a obosit de atata succes si de numarat dolari.
Ce s-ar mai putea spune despre un film care a produs incasari de 50 de milioane de dolari doar in prima zi de difuzare? Doar atat, ca sa-l citez pe Naumovici: Laser, frate!
Star Wars: Episodul III – Razbunarea Sith
SUA, 2005
Titlu original: Star Wars III – Revenge of the Sith
Regia: George Lucas
Distributie: Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Ian McDiarmid, Samuel L. Jackson
SF, 140 minute
Rating IMDB: 8.1/10
Rating Cinemagia: 5/5