„No Country for Old Men” este fara indoiala un film de autori, fratii Coen semnand in calitate de producatori, regizori, scenaristi si editori de imagine. La toate aceste capitole au fost nominalizati la Oscar si, chiar daca acestea nu se vor transforma in premii, ele surprind just calitatile acestui film iesit din tiparele cu care ne-a tot obisnuit Hollywoodul. Sa le luam pe rand:
„No Country for Old Men” este fara indoiala un film de autor(i), fratii Coen semnand in calitate de producatori, regizori, scenaristi si editori de imagine. La toate aceste capitole au fost nominalizati la Oscar si, chiar daca acestea nu se vor transforma in premii, ele surprind just calitatile acestui film iesit din tiparele cu care ne-a tot obisnuit Hollywoodul. Sa le luam pe rand:
Cel mai bun scenariu adaptat
Ca sa percepeti la adevarata valoare scenariul fratilor Coen, ar trebui sa cititi romanul lui Cormac McCarthy. Cele doua texte au atat de putine in comun, mai ales ca dinamica, incat aproape ca avem de-a face cu un scenariu original. Nu am vazut plot-ul, dar sunt convins ca descrierile scenelor in care nimeni nu vorbeste si nici nu se intampla mare lucru ocupa mult mai mult spatiu decat dialogurile.
Cea mai buna regie
In mod evident, un astfel de scenariu nu putea fi pus in scena de alt regizor. Povestea putea fi ilustrata in zeci de feluri, dar acesta este singurul care o transforma intr-o capodopera. Sa faci film de arta dintr-un film cu urmariri si impuscaturi turnat intr-un decor de western nu e chiar la indemana oricui.
Cea mai buna imagine
Tocmai decorul neprietenos si pe alocuri urat de-a binelea in care se desfasoara actiunea ar putea constitui un obstacol de netrecut pentru un director de imagine. Nu a fost cazul lui Roger Deakins, care a reusit sa transforme desertul intr-o oaza de lumina si verdeata.
Cel mai bun actor in rol secundar
Lasand la o parte performantele tehnice, cel mai vizibil argument in favoarea acestui film este prestatia lui Javier Bardem, recompensata de altfel cu premii la toate festivalurile si concursurile unde a fost nominalizat. Daca in „Mar Adentro”, pelicula prin care a fost cunoscut de publicul din Romania, reusea performanta de a juca trei sferturi din film numai cu mimica fetei, de data aceasta rolul este total. Un killer sarit de pe fix care omoara oameni cu jetul unui tub de gaz comprimat, invincibil, impasibil si… incredibil. Chiar daca rolul este considerat, conform criteriilor oficiale, secundar, filmul va ramane in istorie legat de numele lui Bardem. De actorul din rolul principal nu-si va aduce aminte nimeni.
Cel mai bun film
„No Country for Old Men” este un film ciudat, pe care spectatorii care nu au snobisme hollywoodiene sunt tentati sa-l treaca la categoria peliculelor mediocre. In realitate, filmul este naucitor, iar pentru a putea fi apreciat la justa lui valoare trebuie vazut de cel putin doua ori.
No Country for Old Men
SUA, 2007
Scenariul si regia: Ethan&Joel Coen
Distributia: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Woody Harrelson, Josh Brolin
Premii: 8 nominalizari la Oscar, 73 de trofee adjudecate (inclusiv doua Globuri de Aur pentru scenariu si rol secundar) si 29 de nominalizari
Thriller, 122 minute
Rating IMDB: 8.6/10
Rating SFin: 9/10