De la 1 iulie a început invazia germană asupra României. Spre deosebire de înaintasii lor, nemţii nu mai trimit azi trupele peste noi, ci doar masinile de luptă. Nu care de asalt, nici Panzere, ci Volkswagenuri. Vechi de peste 5 ani si conduse (ca să vezi cât masochism!) de conaţionali de-ai nostri. Si, pentru a nu fi bănuiţi de propagandă aiuritoare, vestea ne-o dă un teuton aclimatizat la noi, pe numele său Brent Valmar, directorul general al celui mai mare importator auto din România – Porsche – si, totodată, vicepresedintele APIA.
Cifrele puse la dispoziţia presei de conducerea Asociaţiei Producătorilor si Importatorilor de Autoturisme sunt de natură să dea frisoane si celui mai teribilist sofer de Trabant: de când a fost abolită odioasa taxă de primă înmatriculare si înlocuită cu taxa de poluare, numărul masinilor second-hand importate în România a explodat: peste 65.000 de bucăţi în iulie si august, la care se adaugă încă 10.000 care îsi asteaptă rândul la Registrul Auto , adică taman câte au fost înmatriculate în primele 6 luni ale anului, cumulat. Dintre acestea, peste jumătate au o vechime cuprinsă între 5 si 10 ani, iar alte 12 procente sunt chiar mai vechi de atât.
Importăm cu voiosie rablele nemţilor (96% din importurile second-hand provin din Germania) si îi ajutăm să-si înnoiască parcul auto, spune dl Valmar, adăugând că acest fenomen anulează practic efectele Programului de înnoire a parcului auto derulat de Guvernul României, care si-asa a fost sub asteptări anul acesta.
Oficialii APIA merg chiar mai departe în conturarea Apocalipsei care ne va lovi. Industria auto din ţara noastră va fi serios zdruncinată, pentru 2008 estimându-se o scădere cu 5% a cifrei de afaceri, ceea ce atrage după sine si pierderea a 5 procente din locurile de muncă. Mai mult, riscăm să pierdem investiţii străine semnificative din cauza acestei stări de fapt.
Cum însă aceste argumente nu sunt foarte convingătoare, dat fiind faptul că românii care îsi cumpără masini second-hand sunt mult mai mulţi decât cei 7.500 de salariaţi ameninţaţi cu pierderea slujbelor, sunt invocate si ameninţări de ordin general: siguranţa traficului si nivelul de poluare sunt în mare pericol. Corect, dar ne întrebăm dacă nu cumva cele peste un milion de Dacii vechi, plus zecile de mii de camioane hârbuite nu afectează mult mai mult sănătatea si siguranţa românilor.
Este evident că Guvernul nu poate interveni pe această piaţă prin măsuri fiscale care să descurajeze cumpărarea de automobile second-hand. Ar fi contrar si regulilor europene, dar si celor ale economiei de piaţă. Poate însă limita circulaţia acestora pe drumurile publice, dar numai „la pachet“ cu Daciile milioanelor de votanţi. Or, asta recunosc si cei de la APIA că nu se va întâmpla, asa cum se întrevede chiar si următoarea guvernare.
Asadar, mingea a fost aruncată peste gardul Guvernului, în ograda celor din industria auto. Care au puterea, dar nu si determinarea să reglementeze această piaţă.
Si atunci de ce ne plângem?