De mai bine de jumatate de an, companiile Calder A si RAFO incearca sa obtina acordul AVAS pentru contractul de novatie. Potrivit documentului, BKP transfera 98% din actiuni celor de la Calder. Asa ca, la sfarsitul saptamanii trecute, cele doua companii s-au prezentat la sediul AVAS pentru a primi, macar in al doisprezecelea ceas, “binecuvantarea” presedintelui institutiei, Razvan Orasanu.
De mai bine de jumatate de an, companiile Calder A si RAFO incearca sa obtina acordul AVAS pentru contractul de novatie. Potrivit documentului, BKP transfera 98% din actiuni celor de la Calder. Asa ca, la sfarsitul saptamanii trecute, cele doua companii s-au prezentat la sediul AVAS pentru a primi, macar in al doisprezecelea ceas, “binecuvantarea” presedintelui institutiei, Razvan Orasanu.
Reprezentantii RAFO si Calder A au solicitat presedintelui AVAS, Razvan Orasanu, un punct de vedere scris cu privire la cererile formulate in vederea avizarii novatiei. Oficialii celor doua companii au mentionat ca atitudinea din ultima perioada a AVAS, de tergiversare a luarii unei decizii, este de natura sa obstructioneze activitatea rafinariei. Mai mult, afirmatiile facute prin presa de presedintele AVAS sunt de natura sa afecteze imaginea RAFO – si asa mai mult decat sifonata de pe vremea fostului patron, Corneliu Iacobov.
N-a vazut, n-a auzit
Spre stupefactia celor de la Calder A si RAFO, Razvan Orasanu a afirmat ca nu are cunostinta despre documentatia depusa la institutia pe care o conduce. Degeaba cei de la Calder i-au aratat numerele de inregistrare din partea AVAS pentru actele depuse in urma cu sapte luni. Orasanu le-a cerut sa le mai depuna odata. Si, colac peste pupaza, presedintele AVAS le-a comunicat companiilor ca actiunile RAFO sunt sub sechestru, asa ca nu poate lua vreo decizie. Razvan Orasanu habar nu avea de hotararea Tribunalului Bucuresti de acum trei luni care a dispus ridicarea sechestrului.
Statul pierde
Ca o concluzie, AVAS da dovada de incompetenta la nivelul cel mai inalt. Nu in ultimul rand, intarzierea in luarea unei hotarari poate ingropa pentru totdeauna datoria de 600 milioane RON pe care RAFO o are la buget. Daca ar fi citit dosarul RAFO – cel “pierdut” prin sertarele biroului sau – ar fi observat ca reprezentantii lui Calder A s-au angajat sa plateasca integral datoria catre statul roman. Bineinteles, in conditiile in care este avizat contractul de novatie. Asa ca intalnirea de la AVAS nu a avut niciun rezultat, iar presedintele institutiei a refuzat sa stabileasca o data ferma pentru noi consultari.
Orasanu si Hassan Awdi, prieteni la catarama
Incompetenta “juniorului”, promovat in mod cu totul si cu totul inexplicabil la “seniori” de catre premierul Tariceanu, s-a dovedit cu prisosinta si cu ocazia diferendului dintre Rodipet SA si “Saptamana Financiara”. Lui Razvan Orasanu i-au trebuit mai mult de 30 de zile pentru a analiza plangerea depusa de SFin si raportul intocmit de Clubul Roman de Presa, din care rezulta limpede cum patronul Rodipet a incalcat clauzele contractului de privatizare.
Mai ceva ca Toma Necredinciosu”, presedintele AVAS a facut si un simulacru de ancheta proprie, respectiv a ascultat pe indelete tanguielile americano-libanezului, dupa care a ramas “in pronuntare” vreme de doua saptamani. Concluzia: dupa o intalnire si cu membrii Consiliului de Onoare al CRP, Orasanu ia decizia curajoasa de a-l mustra public pe Hassan Awdi, asta chiar daca in comunicatul comun al celor doua institutii se specifica limpede: “AVAS impreuna cu CRP au constatat ca a avut loc o grava abatere de la procedura normala privind distributia si o incalcare a protocolului semnat de cumparatorul Rodipet cu CRP, protocol care este parte din contractul de privatizare”. Grava este abaterea, dar Orasanu este mult mai sensibil la situatia delicata a Rodipet, “compania avand conturile blocate si grave probleme financiare, pe care orice sanctiune financiara la acest moment le-ar agrava”. Incredibil si incalificabil! Un adevarat model de afaceri oneste: te inglodezi in datorii catre furnizori, dupa care poti incalca senin legea pentru ca nimeni nu va atenta la situatia unei companii cu probleme financiare!
Poate ca am fi pus aceasta decizie pe seama lipsei de experienta a unui tanar mult prea necopt pentru a gestiona participatiile statului in economie, daca n-am fi citit si comunicatul dat publicitatii de Hassan Awdi dupa pronuntarea verdictului, in care ii multumeste personal lui Razvan Orasanu pentru “profesionalism”, reiterand cu nerusinare minciuna potrivit careia “Rodipet nu a oprit de la difuzare nicio publicatie” si ca “Saptamana Financiara” a facut presiuni asupra institutiilor implicate. Satisfactia exprimata public de Awdi lasa loc pentru multiple interpretari. Din pacate, niciuna onoranta pentru Orasanu.