„500.000 de noi locuri de muncă ar putea fi create sau 50.000 de firme private ar putea fi salvate de la faliment sau 15.000 de noi locuri de parcare ar putea fi construite în Bucureşti dacă prin contrabanda cu ţigări nu s-ar priva anual bugetul de stat cu 1 miliard de euro“.
Acestea sunt predicatele unei campanii iniţiate de Ministerul de Interne şi finanţată de British American Tobacco, ambele instituţii fiind direct interesate în diminuarea fenomenului contrabandei. Dacă în cazul producătorului de ţigarete interesul (legitim) este evident, s-ar putea pune problema de ce tocmai Ministerul de Interne achiesează la acest proiect, şi nu Ministerul Finanţelor Publice, cel care administrează bugetul de stat, văduvit de contrabandişti. Răspunsul ar putea avea legătură cu trecutul de vameş al ministrului Blaga, dar faptul are prea puţină relevan-ţă. Important este că s-a decis cineva să intre în luptă cu acest flagel.
Numai că, aşa cum bine îi şade în România oricărei iniţiative, şi aceasta are de înfruntat o opoziţie puternică. Şi culmea, nu din partea unor ONG-uri care luptă împotriva cancerului pulmonar, ci din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului, instituţie finanţată, atenţie!, de la bugetul de stat, cel văduvit de 1 miliard de euro, vorba reclamelor interzise.
Distinşii membri ai CNA se arată revoltaţi de faptul că ditamai Ministerul de Interne susţine o campanie „pozitivă“ la adresa fumatului, care induce ideea că fumatul de ţigări legale nu ar dăuna sănătăţii. Curată fractură logică, asezonată după gust cu multă, multă ipocrizie.
Problema e cât se poate de simplă. Cine fumează îşi distruge sănătatea. Cine fumează ţigări de contrabandă îşi distruge sănătatea şi contribuie la devalizarea bugetului de stat. Nu spune nimeni că ţigările legale sunt mai puţin nocive. Chiar dacă preţul mai piperat ar putea descuraja, fie şi într-un procent infim, fumatul.
Dar câtă vreme vânzarea de ţigări şi fumatul nu au fost declarate ilegale, este dreptul şi chiar obligaţia statului de a se asigura că încasează banii care i se cuvin de pe urma acestei activităţi comerciale. Şi dacă principala cauză a creşterii alarmante a contrabandei – majorarea accizei într-un ritm mult mai abrupt decât cerea acquis-ul comunitar – nu mai poate fi dată înapoi, măcar atât să facă statul: să lupte împotriva efectelor. Iar campania propusă de MAI şi BAT reprezintă un început. Timid, ce-i drept, dar e ceva. O recunoaşte inclusiv Cristina Trepcea, membru al Consiliului, care a declarat pentru „Gândul“ că „ideea campaniei este bună, dar nu desfăşurată în audiovizual“.
P.S. M-am lăsat de fumat, după 25 de ani de „activitate vulcanică“, în urmă cu opt luni şi 27 de zile. Astfel am evitat să-mi otrăvesc plămânii cu 54,24 grame de gudron, provenit de la cele 10.847 de ţigări pe care le-aş fi fumat în mod uzual în această perioadă. În plus, am economisit 4.610 lei pe care sunt dispus să-i investesc în 11 perechi de lentile noi pentru ochelarii de cal ai membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului.