Industria romaneasca de aluminiu are drept limba oficiala rusa. Cu toate ca proprietarii Alro Slatina, Alprom Slatina si Alum Tulcea sunt firme… americane. Este insa doar un mic amanunt care tine de globalizarea mondiala .
Un gest aparent normal – presedintele primeste un memoriu si il redirectioneaza catre institutia abilitata cu o scurta apostila -, capata semnificatii noi daca luam in considerare intregul context.
Traian Basescu reia, sub semnatura proprie, formulari din memoriul celor de la Alro si il trimite ministrului economiei, care avea toate motivele sa considere ca presedintele sustine cererea petentilor.
Care petenti nu reclamau un abuz al vreunei institutii a statului, ci doreau un pret preferential la cumpararea energiei electrice. Ceea ce, in anumite conditii, ar putea fi un lucru normal.
Numai ca, in cazul de fata, suntem contrazisi chiar de procurorii atat de dragi lui Basescu. Potrivit acestora, Vadim Benyatov si Dorinel Mucea erau implicati în sprijinirea grupului international Marco în România, compania urmarind promovarea, prin mijloace oculte, a afacerilor derulate în tara noastra, în detrimentul economiei nationale.
“Reprezentantii grupului au fost implicati, cu sprijinul lui Benyatov, în atragerea sferelor de influenta si consolidarea relatiilor cu diverse persoane din mediul de decizie autohton, în vederea promovarii intereselor proprii”, se arata în referatul procurorilor privind propunerea prelungirii mandatelor de arestare preventiva dispuse în dosarul privatizarilor din domeniul energetic.
Cu alte cuvinte, pentru actiuni in favoarea grupului Marco, ca si demersul prezidential, Benyatov este acuzat de tradare si arestat. Mai mult, privatizarea Alro era deja in vizorul DNA, ceea ce ar fi fost un motiv suficient pentru ca presedintele sa-l refuze pe consilierul sau pe probleme economice, Theordor Stolojan, atunci cand i-a propus intalnirea.
Axa de aluminiu
Industria romaneasca de aluminiu are drept limba oficiala rusa. Cu toate ca proprietarii Alro Slatina, Alprom Slatina si Alum Tulcea sunt firme… americane. Este insa doar un mic amanunt care tine de globalizarea mondiala .
Alro Slatina a fost considerata mult timp una dintre perlele industriei nationale. Era evaluata la 300-500 milioane dolari si a fost vanduta in 2002 cu 11,5 milioane unor rusi (e adevarat, importanti) cu relatii in SUA si Israel. Acesta este si motivul pentru care Departamentul National Anticoruptie are un dosar privind modul pagubos in care a fost privatizata Alro Slatina, pe vremea pesedistului Ovidiu Musetescu. Juridic vorbind, acuzatiile sunt de coruptie (cei implicati s-au folosit de privatizare pentru a se imbogati) si se pedepsesc cu inchisoare de la 5 la 15 ani.
In urma cu cinci ani, Alro, combinatul care fabrica produse de aluminiu de baza , a intrat in proprietatea grupului Marco International. Ulterior, “Marco” a achizitionat si Alprom Slatina (unde se fac produsele finite din aluminiu) si Alum Tulcea, locul de unde vine materia prima pentru productia de aluminiu de la Alro. Miscarea, in ansamblu, a fost justificata economic, Mar-co asigurandu-si astfel intregul flux din industria de aluminiu.
Pe langa “Marco” mai este o fir-ma actionara la combinatul din Slatina, CONEF, tot o membra a grupului “Marco”. Detine o participatie minora, dar nu va lasati inselati de aparente: are un rol important in pia-ta romaneasca. Este “dealerul” pentru Romania al celor de la Gazprom. Adica prin intermediul CONEF intra in tara gazele naturale rusesti.
Cine este proprietarul “Marco”? Magnatul de origine rusa Vitali Matsitski, cu o avere estimata la 10 miliarde dolari. Este proprietar al unor exploatari forestiere din Siberia, dar si un pasionat de cultura – detine un studio rusesc de film. Grosul banilor vine insa de la grupul de firme Rinko, specializat in productia petroliera. Este, de asemenea, un apropiat al ginerelui fostului presedinte ucrainean Leonid Kucima, care controleaza capacitatile siderurgice ucrainene. Si, coincidenta, este prieten si partener de afaceri cu Alexii Martinov, administratorul Companiei Feral UK Ltd din Marea Brita-nie, care a cumparat societatea tulceana Feral, singurul producator de feroaliaje din Romania.